Haminan talousalueen uutislehti

Yritteliäisyys ja maaseutu ansaitsevat konkreettisia tekoja

Ulla Heijari toimii yrittäjänä maaseudulla.

– Minua on aina kiinnostanut historia, syyt ja seuraukset jotka muokkaavat paikkakunnasta omanlaisensa, toteaa Liike Nytin eduskuntavaaliehdokas Ulla Heijari.

Ulla Heijari on 43-vuotias haminalainen yrittäjä jolla on vahvat syntyperäiset juuret entisen Vehkalahden maaseutukunnan mullassa. Hän on Liike Nytin paikallisyhdistyksen sihteeri.

Tärkeimmät vaaliteemasi?

– Lyhyesti sanoen muutos ja vastuullisuus päätöksenteossa. Valtionvelka on viidessätoista vuodessa kasvanut holtittomasti. Tarvitaan menoleikkauksia, mutta ne on tehtävä vastuullisesti. Sote-menoista ei ole oikein karsia, mutta kalliista, epätarkoituksenmukaisista hankkeista kyllä. Esimerkiksi Helsinki-Tampere suurnopeusrata joka ehkä säästää sen käyttäjille 10 minuuttia mutta hyöty kohdentuu hyvin suppeasti ja maksaa järjettömästi. Tarvitaan muutosta, eikä sitä tule äänestämällä aina samoja vanhoja puolueita.

Valikoivan, työperäisen maahanmuuton kehittäminen on myös Heijarin listalla.

– Sote-puolella on jo nyt huutava pula tekijöistä. Maahanmuuttajat pitää saada mahdollimman pian töihin, se on parasta kotoutumista. Jos ihminen ei pääse töihin, ei pääse sopeutumaan yhteiskuntaan. Silloin hän hakeutuu omiensa, samassa tilanteessa olevien pariin ja syrjäytyminen alkaa. Pitää myös muistaa että yrittäjät ovat ne jotka luovat työpaikkoja. Työntekijän palkkaukseen pitäisi olla porkkanaa, esimerkiksi pienyrittäjälle verovähennys. Nyt pienyritykset eivät kasva ja kehity kun palkkaaminen on liian kallista.

Miten kehittäisit Haminaa ja Kymenlaaksoa?

– Ensimmäisenä tulee mieleen valtatie 15! Kaikki liikenne ei kuljes itä-länsi suunnassa, rannikon ja sisämaan välillä vt 15 pitkin liikkuu päivittäin huomattava määrä liikennettä ja tien perusparannus on odottanut jo kauan. Myös vt 26 on haastava. Se pitäisi ehkä linjata kokonaan uudelleen, mikä on jo todella mittava hanke.

Maaseudun yrittäjänä Heijari haluaa pitää myös agraari-Suomen puolta.

– Maaseudulla on paljon tarjottavaa, ja kiinnostusta maallemuuttoon on. Etätöiden yleistyessä tänne syntyy myös kokonaan uudenlaisia työpaikkoja, mutta asukkaille pitäisi pystyä tarjoamaan myös elämisen sujuvuuden kannalta tärkeät palvelut.

Miten pidät huolta omasta hyvinvoinnistasi?

– Tärkeintä on elää elämää, jonka tuntee omaksi. Minulle se on maaseutu tässä ympärillä; se, että pääsen metsään lenkille tai raivaamaan pihapiirin pusikoita. Oma kädenjälki ja konkreettiset aikaansaannokset tuovat hyvää oloa, samoin eläinten hoitaminen. Keväällä meille muuttaa pieni lauma itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä, niiden tuloa odotan innolla.

Liike Nytin eduskuntavaaliehdokkaana on myös haminalainen Anu Sipilä, jota emme tavoittaneet haastatteluun.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli