Haminan talousalueen uutislehti

Husulan Laulumiehet – puoli vuosisataa mieslaulua

Kalervo Saharinen (vas.) on Husulan Laulumiesten ”original” eli hän on laulanut kuorossa täydet 50 vuotta. Risto Maasilta puolestaan on toiminut kuoron puheenjohtajana jo kymmenisen vuotta.

Maaliskuussa 1973 joukko innokkaita laulun ystäviä sai idean perustaa Vehkalahden Husulaan oma mieskuoro.

Harjoituksen aloitettiin Vehkalinnassa ja kuoron ensimmäiseksi johtajaksi he kävivät pyytämässä Husulan koulun opettajan Heikki Nikkasen, joka johti kuoroa neljän ensimmäisen vuoden ajan.

Tämän jälkeen kuoron kanssa pitkän rupeaman teki Eino Härkönen – yli kahdenkymmenen laulukauden ajan. Sinä aikana lyhyemmän vierailun johtajina tekivät Seppo Grönvall ja Aimo Pentti.

Nyt kuoro valmistautuu 50-vuotisjuhlakonserttiinsa, joka pidetään sunnuntaina 26.3. klo 15 Simeon-talossa. Husulan Laulumiehet näyttää ja kuulostaa edelleen elinvoimaiselta.

Kuoro on konsertoinut säännöllisesti ja viihdyttänyt yleisöä monissa tilaisuuksissa. Kuoron toimintaan on kuulunut pitkään näkyvyys erilaisissa tapahtumissa elomarkkinakulkueista alkaen. Laulumiehet on myös järjestänyt iltamatansseja sekä laskiaistapahtumia.

Kuoronjohtaja Kai Huopainen aloitti Laulumiesten harjoittamisen syksyllä 2002, kun kuoro valmistautui 30-vuotisjuhliinsa. Tuleva konsertti on hänen johdollaan siis jo kolmas juhlakonsertti. Miten kuoro on tänä aikana kehittynyt?

– Mielestäni suurin musiikillinen kehitys on tapahtunut kuoron soinnissa. Kuorossa pyritään löytämään yhtenäinen tapa laulaa, jotta sointi kuulostaisi kuin yhdeltä soittimelta. Tässä mielestäni on päästy hyvin eteenpäin, sanoo Huopainen.

Juhlakonsertin ohjelmisto koostuu niin perinteisistä mieskuorolauluista kuin uudemmasta viihteellisestä rytmimusiikista. Osa konsertin kappaleista on ollut kuoron ohjelmistossa jo 50 vuoden ajan. Ensiesityksinä konsertissa kuullaan Petri Laaksosen ”Täällä Pohjantähden alla” ja Pave Maijasen ”Elämän nälkä”.

– Laulumiesten ohjelmisto viimeisten 20 vuoden aikana kehittynyt astetta vaativampaan suuntaan. Mukaan on tullut swing-pohjaisia kappaleita ja erityisesti uusia, Suomessa ennen esittämättömiä sovituksia kansainvälisistä hiteistä, kuten vaikkapa juhlakonsertissa kuultava ”You raise me up – Kuin taivaisiin”, kertoo kuoronjohtaja.

Husulan laulumiehet juhlii kolmenkymmenen laulajan äänellä.

Kun mieskuoro täyttää pyöreitä vuosia, katsotaan usein peiliin. Onko kuoron keski-ikä jälleen noussut tasan kymmenellä vai onko lauluperinne siirtynyt nuoremmille laulajille?

– Husulan Laulumiesten kohdallakin keski-ikä on toki kasvanut, mutta uusia laulajia on jatkuvasti liittynyt mukaan. Tälläkin hetkellä kuoron jäseniä on noin 30. Suomalaisten into karaoken harrastamiseen on tuonut esiin hyvä-äänisiä laulajia ja lievän houkuttelun jälkeen heistä on saatu monia uskollisia laulajia kuoron riveihin.

– Pitkä ura kuorolaulajana on myös katsottava ns. kokemuslisäksi, joka on arvokasta pääomaa. Lauluäänen kehittäminen ja kauniina säilyttäminen edellyttää aktiivista äänen käyttämistä ja kuorossa siihen on hyvät mahdollisuudet.

Konsertissa kuullaan mm. kappale ”Aamunkoitto”, jossa lauletaan: ”Laulumme kaikuaan kauneinta luokoon, vyöryin se soikoon nyt näin kautta maan”. Tähän toiveeseen on helppo yhtyä!

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli