Haminan talousalueen uutislehti

Raksasprintissä visioitiin uutta asuinaluetta

Kaupunginarkkitehti Milla Koskivirta ja kaupungingeodeetti Aki Oksanen alustivat suunnitteluhanketta raksasprinttipäivän aluksi.

– Naisen paikka on siellä missä hän päättää olla. Ei ole mitään työtä, mitä nainen ei voisi tehdä, jos niin haluaa, Merja Kurttila sanoo painokkaasti osoittaen sanansa Vehkalahden koulun 9 D ja F luokkien tytöille. He osallistuvat Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Xamk:in junioriliigan raksasprinttiin.

Junioriliiga on pilottihanke jonka avulla pyritään tekemään tekniikan aloja tutuksi Kymenlaakson peruskouluissa ja erityisesti esitellä alan opintoja varteenotettavaksi uravaihtoehdoksi myös tytöille.

Raksasprintti on tytöille tarkoitettu leiripäivä, jonka aikana he suunnittelevat tiimityönä uuden asuinalueen Poitsilan ja Uuden-Summan väliin. Suunnittelutyössä oli käytettävissä rakennusalan asiantuntijoiden ja Xamk:in opiskelijatutoreiden Anni Rautamiehen ja Severi Suntion apu.

Rakennusalalle hakeutuu vain vähän naisia. Siksi rakennusliike YIT:n vastaava rakennusmestari Merja Kurttila on sprinttipäivän aamuna paikalla kertomassa työstään.

Kurttila on joutunut rikkomaan lasikattoja omalla urallaan, nainen rakennusmailla töitä johtavana rakennusmestarina on edelleen vähän kummajainen monelle.

– Työmaarakennusmestareista alkaa olla huutava pula. Koulutushan välillä lopetettiin. Nyt mestareita on alettu taas kouluttaa. Kannustan nuoria naisia hakeutumaan alalle, jos siihen on kiinnostusta.

Crazy Townin toimistotiloissa toteutetun Raksasprintit aikaansaannokset käytiin päivän päätteeksi läpi yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

– Oppilastiimit saivat aikaiseksi viisi hyvin erilaista suunnitelmaa. Kaikki työt olisivat kuitenkin varsin realistisia ja palvelisivat Haminan tarpeita. Sijainti oli huomioitu hyvin, samoin lähellä jo valmiiksi olevat palvelut ja liikenneyhteydet, kertoi Xamk:in Junioriliigan projektipäällikkö Paavo Kriktilä.

Töitä oli arvioimassa Haminan kaupungin geodeetti Aki Oksanen, arkkitehti Milla Koskivirta sekä Rakennusliiton edustaja Janne Suntio:

– Hämmästyttävää, miten pitkälle vietyjä ajatuksia on saatu aikaan näin lyhyessä ajassa. Suunnitelmissa on monipuolisesti huomioitu eri elämäntilanteissa olevat ihmiset, kestävä kehitys ja ympäristön hyvinvointi.

Paavo Kriktilän mukaan leiripäivä onnistui hienosti.

– Jos jollain tapaa pitää pysäyttää nykynuoret jonkun asian äärelle, niin tällainen sprinttipäivä on siihen hyvä tapa.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli