Haminan talousalueen uutislehti

Kaupunginmuseo 120 vuotta – Monarkkien neuvotteluhuone avattiin yleisölle

Haminan Hywät Asukkaat elävöittivät juhlapäivää. Kustaa III:n silmien alla kuiskuttaa ruhtinatar Katariina Dashkova (Aleksandra Pohjola, vas.) viuhkan suojissa neiti Elisabeth Bruunille (Lotta Junkkari). Elisabethin isä omisti kaupunkitalon jossa Kustaa III majoittui vierailunsa aikana.

Hallitsijain vieno hymy lankeaa katsojan ylle, kun Ruotsin kuningas ja Venäjän keisarinna kohdistavat katseensa suoraan kävijään. Olkoonkin että hallitsijat riippuvat muotokuvina seinällä ja ovat tekoälyn luomia hahmoja.

He puhuvat ranskaa, kuten hoveissa oli tapana. Museokävijät voivat valita myös suomen, ruotsin tai venäjän kielisen tekstityksen tuekseen. Taustalla soiva kamarimusiikki luo arvokasta tunnelmaa huoneeseen jossa suurvaltojen johtajat neuvottelivat kansojen kohtaloista v. 1783.

Kaupunginmuseon perusnäyttelyä on viime vuosina uudistettu. Museon täyttäessä 120 vuotta saa uuden ilmeen myös Katariinan kamari, huone joka on sisustettu Venäjän keisarinna Katariina II:n ja Ruotsin kuningas Kustaa III:n neuvotteluhuoneen mukaisesti.

Aiemmin huoneeseen ei saanut mennä, ja sen ohi tuli helposti käveltyä. Nyt se suorastaan houkuttelee astumaan sisään. Lattiaa peittää matto, jonka malli on on otettu neuvotteluja kuvaavasta miniatyyrimaalauksesta ja ikkunan peittävässä kankaassa näkyy Elisabethin kirkko, aivan kuten v. 1783.

Molemmat työt on tehnyt graafikko Pilvi Veijanen, joka huolehtii myös lehtemme taitosta. Huoneessa voi eläytyä Katariinan ja Kustaan rooleihin pukeutumalla Aleksandra Pohjolan valmistamiin, alkuperäisiä asuja jäljitteleviin vaatteisiin ja istahtaa pelaamaan shakkia.

– Halusimme tehdä huoneen yleisölle saavutettavammaksi. Vitriineihin on koottu aikakaudesta kertovaa esineistöä ja tietoa hallitsijoiden vierailusta, kertoo kaupungin museoiden amanuenssi Nina Talvela.

Miniatyyrimaalauksen mukaan suunniteltu matto.

Kaupunginmuseon uudistukset eivät lopu vielä tähän.

– Biedemayer-huoneeseen tehdään läpikulku, sen on tarkoitus tulla valmiiksi vielä ennen kesää, kertoo Haminan kaupungin museoiden johtaja Paula Kouki.

– Syksyllä alkaa kellarin remontointi. Sinne olisi tarkoitus saada tilaa mm. vaihtuville näyttelyille.

Noin 260 vuotta vanhan rakennuksen kellari saattaa tuottaa yllätyksiä, mutta jos hyvin käy, ovat kellarin museotilat valmiit v. 2025.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli