Reimarin erikoisnumero on ilmestynyt 30.12.2024 poikkeuksellisesti vain verkossa. Jakelupäivien osuttua arkipyhään paperilehden jakelua ei ollut saatavilla. Käy lukemassa erikoisnumero, mukana lukijoiden vuoden 2024 kohokohtia!

Hoiva-avustajakoulutus on nopea väylä ammattiin

Anita Nukari-Dufvan (etualalla oik.) hoiva-avustaja- ja lähihoitajaopiskelijat luettelivat ihmisläheisessä työssä tarvittavia ominaisuuksia, kuten rauhallisuus, empaattisuus, rehellisyys ja halu auttaa.

Hoitoalalla on huutava pula työntekijöistä. Samalla kun hoidon ja tuen tarve väestön vanhetessa lisääntyy, on alalle hakeutuvien ja alalla työskentelevien määrä laskusuunnassa. 

– Kymenlaaksossa on satojen hoitajien vaje, toteaa Ekamin sosiaali- ja terveysalalla opettava Anita Nukari-Dufva.

Anita opettaa ihmisen kasvuun ja kehitykseen liittyviä asioita sekä hyvinvoinnin aineita lähihoitajaksi ja hoiva-avustajaksi opiskeleville.

– Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteita on uudistettiin v. 2020. Uudistuksen myötä yksittäisten tutkinnon osien suorittaminen on aiempaa joustavampaa. Tästä on hyötyä jos on tarvetta päivittää osaamistaan tai täydentää sitä työelämän tarpeita vastaavaksi. Uudistus mahdollistaa myös nopean koulutusväylän alan avustaviin tehtäviin. 

Hoiva-avustajat ovat juuri näitä perushoitotyötä tekeviä, hoito- ja hoivalaitoksissa arkea pyörittäviä ammattihenkilöitä. 

– Hoiva-avustaja voi esimerkiksi avustaa asiakkaita syömisessä, liikkumisessa, hygieniassa. Tärkeä tehtävä on myös kodikkuuden luominen hoiva-asumisympäristöön, asiakkaiden kanssa seurusteleminen ja viriketoiminta. 

Anita korostaa, että avustajan työ on nimenomaan ihmisläheistä asiakastyötä. Hoiva-avustajan tehtäviin ei kuulu esim. siivoaminen. Avustaja ei myöskään ole koskaan yksin työvuorossa. Hoiva-avustajan työ on hyvin lähellä lähihoitajan työtä, ilman hoitotoimenpiteitä ja lääkehoitoa.

– Seuraava hoiva-avustajien koulutus on alkamassa 11.4. Siihen ennättää vielä hyvin hakea, jos ala kiinnostaa.

Hoiva-avustajan opinnot ovat 60 osaamispistettä, ja koostuvat kahdesta opintokokonaisuudesta: kasvun ja osallisuuden edistäminen sekä ikääntyvän osallisuuden edistäminen.

Koulutuksen suorittanut voi työskennellä hoiva-avustajana esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetussa palvelutalossa tai hoivakodissa tai toimia henkilökohtaisena avustajana. 

– Tästä on myös mahdollisuus jatkaa opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinto loppuun asti eli 120 opintopistettä lisää ja valmistua lähihoitajaksi. 

Ekamin sosiaali- ja terveysalan koulutus tapahtuu Katariinan kampuksella Kotkansaarella. Anitan ryhmässä on samanaikaisesti sekä hoiva-avustaja- että lähihoitajaopiskelijoita.

Ryhmän ikähaitari on 16-60 vuotta, mukana on peruskoulunsa juuri päättäneitä ja ammatin vaihtajia sekä suomenkielen peruskurssin suorittaneita maahanmuuttajia.

Opintopolut voivat olla tämän päivän ammattiopinnoissa hyvinkin henkilökohtaisia, kun myös oppisopimuskoulutuksessa olevien ja erilaisten oppijoiden tarpeet otetaan opiskelussa huomioon.

– Ei me olla täällä vain rahan takia, vaan halusta auttaa. Rakkaudesta lajiin, huudahtaa joku opiskelijoista.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli