Kokoomus oli eduskuntavaalien suurin voittaja yltämällä 48 edustajapaikkaan. Perussuomalaiset saivat läpi 46 edustajaa ja sosialidemokraatit 43. Hallitusneuvotteluissa aloite on suurimman puolueen puheenjohtajalla eli Kokoomuksen Petteri Orpolla.
Tunteet aaltoilivat Perussuomalaisten eduskuntavaalien Kymenlaakson vaalivalvojaisissa hotelli Leikarissa. Ennakkoäänien tultua ruutuun riemu ei vielä avautunut, sillä puolue oli listalla vasta kolmantena Kokoomuksen ja sosialidemokraattien jälkeen.
Ääntenlaskennan edistyessä selvisi, että Perussuomalaiset saavat yhden lisäpaikan ja yltävät neljään kansanedustajaan. Vaalipiirin kolme suurinta puoluetta Perussuomalaiset, Kokoomus ja Sosiaalidemokraatit ylsivät kukin neljään edustajanpaikkaan.
Keskusta menetti kaksi paikkaa ja Vihreät yhden.
Hikisintä odotus Leikarin vaalivalvojaisissa oli kotkalaisella kansanedustaja Juho Eerolalla, joka oli ennakkoäänten perusteella jopa putoamassa eduskunnasta. Lopulta hän oli Etelä-Kymenlaakson ainoa läpimennyt kansanedustajaehdokas.
– Kotkalaiset kannattajani ovat perinteisesti olleet liikkeellä vasta vaalipäivänä, enkä sen vuoksi ollut suuremmin huolissani läpimenostani, sanoi Eerola Leikarin tunnelmissa.
Eerola toimi koko vaalikauden eduskunnan varapuhemiehenä, joka on rajoittanut osallistumista päivänpolitiikan tekemiseen.
– Puhemies ei ole politiikanteon keskiössä, se kyllä näkyi tuloksessani, arvioi Eerola, jonka äänimäärä laski edellisvaaleihin verrattuna lähes 4600 äänellä.
Kaakkois-Suomen perussuomalaisten ykkönen oli kouvolalainen Sheikki Laakso, joka aloittaa nyt toisen edustajakautensa.
– Meillä oli hyvä ehdokaslista, se toi tulostakin. Jos sosialidemokraatit nousevat meidän edelle, olemme heikoilla hallituskuvioissa, arvioi Laakso ääntenlaskennan edistymistä seuratessaan.
Perussuomalaisten haminalaisehdokas Antti Pakkanen oli vaaleissa Haminan äänikuningas 2933 äänellään. Pelkästään Haminasta mies sai 1863 ääntä – enemmän kuin kukaan muu.
– Edellisissä eduskuntavaaleissa neljäs vaalipiirin edustajamme meni läpi reilulla 3000 äänellä. Nyt olisi läpimenoon vaadittu yli 5000 ääntä, sanoi Pakkanen, joka ottaa toukokuun lopussa Haminan kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden.
– Nyt painopiste siirtyy osaltani Haminan asioiden hoitamiseen. Mielenkiintoa siihen työhön tuo uuden kaupunginjohtajan aloittaminen virassaan.
Kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden Pakkaselle luovuttava Peter Muurman muistutti kokeneena poliitikkona vaalien yllätyksellisyydestä.
– Näissä vaaleissa taktinen äänestäminen satoi Sosiaalidemokraattien pussiin. Uusi hallitus tuo maahamme kuitenkin selvän linjanmuutoksen, arvioi Muurman.

Jännitystä loppumetreille asti
Sdp:n voitossa pettymyksen sivumaku.
Haminan Sosiaalidemokraattien ehdokas Nina Peltonen tukijoukkoineen seurasi ääntenlaskua Rentolassa Vilniemellä.
– Vaalikampanjaa on tullut vedettyä oman toimen ohella. Lähinnä olen kiertänyt Kymenlaaksossa, viikonloppuisin olen kampanjoinut jonkin verran myös Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa, kertoo Peltonen.
Muutamien vahvojen demokraattiehdokkaiden vaalipiirissä odotukset omasta läpimenosta ovat realistisia, vaalivalvojaisissa keskityttiin seuraamaan myös Sanna Marinin sekä oman vaalipiirin kärkinimien menestystä.
– Sannan (Marinin) vierailua Kotkassa vaalien alla oli hauska seurata. Väkijoukko kerääntyi hänen ympärilleen ja lainehti mukana minne ikinä hän siirtyikin.
– Marin on politiikan supertähti. En tiedä muuta poliitikkoa kenellä olisi miljoonayleisö Instagramissa. Ei ainakaan kenelläkään suomalaisella, Roni Yildrim sanoo. Peltosen nuori kampanjapäällikkö on tuonut myös somen vahvasti mukaan ehdokkaansa vaalityöhön.
– Sosiaalinen media videoineen on tuonut uutta kampanjointiin, toteaa Peltonen.
Ennakkoäänien laskennan jälkeen Sdp ja Kokoomus kilpailivat vielä rinta rinnan vaalien ykköspuolueen asemasta. Sunnuntaina annetut äänet ponnauttavat Perussuomalaiset Sosiaalidemokraattien ohi.
Tulos on selvä: Kokoomuksen Orpo on mitä todennäköisin hallitustunnustelija. Vaalien tuloksen perusteella hallitusneuvotteluissa riittää pohdittavaa ja omien reunaehtojen ja joustokyvyn määrittämistä puolueella jos toisella.
Sdp lisäsi kannatustaan, mutta niin lisäsivät myös kaksi muuta suurta. Sdp:n isoista nimistä oli kuntaministeri Sirpa Paateron tippuminen karvas pettymys, varsinkin kun eteläisestä Kymenlaaksosta eduskuntaan pääsi vain Perussuomalaisten Eerola.
Nina Peltonen keräsi Haminasta kolmanneksi eniten ääniä Perussuomalaisten Pakkasen ja Kokoomuksen Häkkäsen jälkeen.

—
Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valitut kansanedustajat puolueittain
SDP
Niina Malm 8178
Suna Kymäläinen 5812
Anna-Kristiina Mikkonen (uusi) 5479
Paula Werning 5048
Kokoomus
Antti Häkkänen 21372
Ville Kaunisto 7220
Jukka Kopra 5732
Oskari Valtola 4326
Perussuomalaiset
Sheikki Laakso 7632
Juho Eerola 5845
Jaana Strandman (uusi) 5168
Jani Mäkelä 5158
Keskusta
Vesa Kallio (uusi) 5660
Hanna Kosonen 5146
Vihreät
Hanna Holopainen 2759