Haminan talousalueen uutislehti

Isojen uutisten viikko

Meillä oli isojen uutisten viikko. Ensin jännitettiin eduskuntavaaleja. Sitten liityttiin Natoon.

Kaiken kukkuraksi pääministerinä kansainväliseksi julkkikseksi noussut ja yli 30 000 äänellä eduskuntaan valittu Sanna Marin ilmoitti luopuvansa puolueensa puheenjohtajan tehtävistä eikä ryhdy myöskään ministeriksi, vaikka demarit olisivat seuraavassa hallituksessa.

Nämä kaikki ylittivät myös kansainvälisen uutiskynnyksen.

Vaalituloksesta muodostui loppujen lopuksi juuri sellainen, mitä gallupit antoivat odottaa. Kaksi suurinta oppositiopuoluetta lisäsi kannatustaan 17 paikalla ja hallituspuolueet hävisivät saman verran.

Kokoomuksen ykköspaikkakaan ei ollut yllätys, vaikka vaalipäivän lähestyessä johtomarginaali kaventuikin. Keskustapuolueen tappioputki sai odotetusti jatkoa.

Lievää katkeruutta sen sijaan on kuulunut rajut tappiot kärsineiden vihreiden ja vasemmistoliiton suunnalta. Katsovat, että Marin tuli kalastelemaan kampanjan loppuvaiheessa ääniä heidän kalavesiltään.

Nyt edessä ovat hallitustunnustelut ja -neuvottelut. Toivottavasti saamme nopeasti eduskunnan enemmistöön nojaavan ja määrätietoisesti asioihin tarttuvan hallituksen.

Kuluvalla viikolla varmistui myös Suomen jäsenyys puolustusliitto Natossa. Jäsenyysprosessi eteni ripeästi, vaikka Turkki ja Unkari venyttivätkin ratifiointiratkaisujaan. ”Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta!”. Siinä Naton tärkeimmän artiklan, eli 5. artiklan, ydinsanoma.

Suomella on jo omasta takaa vahva puolustuskyky. Meillä on kaikki syyt uskoa ja luottaa siihen, että Naton jäsenenä itsenäisyytemme ja rajojemme loukkaamattomuus ovat jatkossa entistä paremmin turvattuna.

Kolmas iso uutinen, eli Sanna Marinin ilmoitus jättäytyä pois SDP:n johdosta, tuli kahdesta edellisestä poiketen täydellisenä yllätyksenä niin suurelle yleisölle kuin demarien ydinpiirillekin. Marin veti vahvan vaalikampanjan.

Hän sai valtavan henkilökohtaisen äänisaaliin ja kaapi erityisesti vasemmistoliitolta ja vihreiltä puolueelleen sen verran lisäkannatusta, että SDP:stä tuli yksi vaalien voittajista.

Siksi Marinin päätös jäädä vain rivikansanedustajaksi tuntuu perin oudolta. ”Kakkosviulu” maan hallituksessa ei Marinia nähtävästi kiinnosta.

Monella demarillakin on varmasti ihmetyksen sormi hämmästyksen suussa. Kysyvät toisiltaan, miksi Sanna jätti leikin kesken. Ajatteleeko hän vain omaa urakehitystään – ei demarien menestystä?

Kaikki seuraajavaihtoehdot kun ovat vain kalpeita varjoja Sanna Marinin valovoimaan verrattuna. Vai, mitä ajattelette Antti Lindtmanista tai Krista Kiurusta?

Jokainen tekee kuitenkin omat ratkaisunsa ja Sanna Marininkin päätöstä pitää kunnioittaa. Hänen pääministerikaudellaan tapahtui paljon. Oli koronaa, Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainan ytimiin ja Suomen liittyminen Natoon.

Monia näistä haasteista Marin hoiti hyvin. Hänen rohkeutensa ei kuitenkaan riittänyt tarttua julkisen talouden ongelmiin. Sen tehtävän Marin jätti seuraavalle hallitukselle. Ehkä siksi hän ei myöskään ole kiinnostunut seuraavan hallituksen ministerisalkuista.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus