Haminan talousalueen uutislehti

Kansalaisopiston kevätnäyttely pursuaa värejä ja muotoja

Ryhmä Wikströmien Anna Karelskaia (vas.), Peppi Paasalo, Milla Husu ja Milla Venäläinen kävivät tuoreeltaan katsomassa miltä työt näyttävät galleriaan ripustettuina.

Haminan kansalaisopiston kevätnäyttely kirjastogalleriassa on valoisa ja värikäs kokoelma talven töistä. Esillä on kuvataidekoulun oppilaiden teoksia sekä nuorille ja aikuisille tarkoitetun kuvataidetyöpajan teoksia ja Uuden Summan kudontapiirin kudontatöitä.

Haminan kansalaisopiston ylläpitämä kuvataidekoulu sijaitsee Haminan keskustassa Luovien alojen talossa omissa taideopetuksen tiloissaan. Kuvataidekoulussa opiskelee tällä hetkellä kuusi ryhmää ja kaikilta ryhmiltä on teoksia näyttelyssä. 

– Nuorimmat ovat 6-7-vuotiaita, kertoo kuvataidekoulun opettaja Terhi Penttilä.

– Kuvataidekoulussa annetaan taiteen perusopetusta tasolta toiselle etenevän opetussuunnitelman mukaisesti. 

Kaikki oppilaat eivät välttämättä suorita yhteensä noin 8 lukuvuoden opintoja kokonaan. Laadukas, suunnitelmallisesti etenevä  opetus antaa joka tapauksessa hyvän perustan kuvataiteiden harrastamiselle.

– Piirtäminen ja maalaaminen on kivaa, kertovat 8-9 -vuotiaiden Wikströmit-ryhmän Milla Husu, Anna Karelskaia, Peppi Paasalo ja Milla Venäläinen.

Jokaisella on suosikkitekniikkansa ja aiheensa, eläimet ja manga ovat suosituimpia.

Kuvataidekoulusta tytöt pitävät yhdessä tekemisen ja opettajan antamien uusien haasteiden takia. 

Esimerkkinä oppilaat kertovat tehtävästä, jossa jokainen sai piirrettäväksi oikeat silmälasit. Piirrettyään ne ensin lisättiin kuvaan henkilö, jonka päässä lasit ovat. 

– Tehtiin vähän eri tavalla kuin tavallisesti.

Haminan kansalaisopiston kevätnäyttely on esillä Kirjastogalleriassa 5.4-29.4.2023

ma-pe klo 11-19, la klo 10-14

Puukkokurssin opettajalla Tapani Eskolalla (vas.) on mukana kulkeva puukkoverstas työkaluineen kun hän tulee pitämään opetusta. Arttu Piispa esittelee tekemäänsä kainuulaistaTommi-puukkoa ja sen perinteisesti punamustaa tuppea. Tommi-puukon teki presidentti Urho Kekkonen, joka käytti puukkoa eräretkillään ja jakoi niitä myös lahjoiksi valtioiden päämiehille.

Itsevalmistettu puukko 

Samaan aikaan kansalaisopiston kirjastogallerian näyttelyn kanssa on kirjaston sisääntuloaulan lasivitriinissä esillä opettaja Tapani Eskolan perinnepuukko-kurssien taidonnäytteitä kahdelta eri kurssilta.

– Jokaisella kolme viikonloppua kestävällä kurssilla on jokin teema. Seuraavalla kansalaisopiston kurssilla ensi marraskuussa opetellaan tekemään puukkoja luukahvalla ja korukiviupotuksella. Keväällä on vuorossa Vöyrin puukko, Eskola kertoo.

Puukon valmistus on käsityötä hienoimmillaan. Kolmen viikonlopun aikana oppilaat tekevät kaikki vaiheet puukon terän taonnasta tupen viimeistelyyn ja koristeluun asti itse.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide