Löytökissojen, koirien ja pienlemmikkien uusi osoite on huhtikuun alusta asti ollut Kotkan Turvalassa. Etelä-Kymenlaakson kunnat ovat tehneet sopimuksen löytöeläinten vastaanottamisesta Etelä-Kymenlaakson Eläinsuojeluyhdistys Ekey ry:n kanssa.
Yhdistyksellä on toimivat tilat pienessä liiketalossa Temppelikadulla niin löytöeläimille kuin kodinvaihtajillekin.
– Olemme avoinna joka päivä klo 9-21. Viranomaisten kautta tulevat eläimet otetaan vastaan öisinkin. Löytöeläimistä menee heti tieto yhdistyksen facebook-sivulle ja vuorokauden sisällä myös kotisivulle, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Satu Väisänen ja huomauttaa, että luonnonvaraiset eläimet toimitetaan edelleen Pyhtään lintuhoitolaan.
Omistajien löytymistä helpottaisi, jos eläimet olisi tunnistusmerkitty mikrosirulla ja rekisteröity. Kaikkien koirien sirutus ja rekisteröinti tuli pakolliseksi tämän vuoden alusta ja kissoillekin sitä suositellaan.
– Löytöeläimet odottavat meillä 15 vuorokautta. Jos eläintä ei sinä aikana noudeta, etsitään sille uusi koti. Sitä ennen se kastroidaan tai steriloidaan, rokotetaan, sirutetaan, hoidatetaan hampaat ja tehdään muut tarpeelliset hoitotoimet.
Jotkut ovat odottaneet uutta kotia kaksikin vuotta.
– Etsimme aina eläimelle sopivan, sille oikean omistajan. Joskus odotusaika on pitkä, mutta tervettä, elämänhaluista eläintä emme laita lopetettavaksi.
Satu Väisänen hoitaa tyttärensä Suvi Väisäsen kanssa myös villiintyneiden kissojen loukutuksen.
– Toimimme Pyhtäältä Virolahti-Miehikkälä välillä. Alue on suuri, mutta onneksi nykyajan apuvälineet, riistakamerat ja loukkuvahdit ovat helpottaneet työtä. Muutoin loukkuja pitäisi käydä tarkastamassa talvisin tunnin välein ja kesälläkin muutaman tunnin sisällä.
Yhteistyötä tehdään paljon naapuriyhdistysten kanssa, resurssien järkevä käyttö hyödyttää kaikkia.
Tähän asti yhdistys on toiminut lahjoitusvaroin. Löytöeläintoiminta tuo hieman lisää turvaa talouteen. Jo yksistään eläinlääkärikulut ovat huomattavat. Muita tulonlähteitä yhdistyksellä on jäsenmaksut, kirpputori, tapahtumat ja lahjoitukset.
– Varojen lisäksi toimintaan tarvitaan vapaaehtoisia talkoolaisia. Yhdistyksessä on 145 jäsentä. Heistä moni tekee mm. varainhankintaa ja käy auttamassa eläinten hoidossa. Osapäiväisen palkkatukityöllistetyn saaminen helpottaa töitä päiväaikaan, sanoo Suvi.
Hän ja äiti Satu tekevät eläinsuojelutyötä palkkatyön rinnalla. Tekijöille on tarvetta, löytöeläinten hakijoita, loukuttajia, kuljettajia, päivystäjiä iltoihin ja viikonloppuihin, sijaiskoteja.
Kokonaan oma lukunsa ovat ns. kissakuiskaajat, jotka käyvät sosiaalistamassa kissoja, jotta niiden sopeutuminen uuteen kotiin olisi mahdollisimman helppoa.
– Tässä työssä onnistumiset kannattelevat. Kun eläin voi hyvin ja löytää kodin, saa uuden elämän.