Holviston kesänäyttely Kotona maailmankaikkeudessa on avaruustähtitieteen professori emeritus Esko Valtaojan kirjoittama yleistajuinen tietokirja, joka voitti Tieto-Finlandian vuonna 2002.
Kirja antaa nimensä Bastionin holviston tämän kesän näyttelylle, joka etsii vastausta samoihin kysymyksiin: mistä me tulemme ja keitä me olemme.
– Kuutiossa hiekkaa on arviolta 400 miljardia hiekanjyvää. Poimitaan niistä yksi: se on meidän aurinkomme, hahmottaa Valtaoja mittasuhteita.
– Mutta entäpä jos se yksi hiekanjyvä onkin koko linnunratamme ja avaruus onkin 400 kertaa 400 höpsiljoonaa hiekanjyvää?
Höpsiljoona on Valtaojan nimitys luvuille, jotka ovat suuruudessaan lähinnä käsitteellisiä.
Professori viittaa 1500-luvulla eläneen ranskalaisen kirjailija-filosofi Michel de Montaignen sanoihin ”tämä suuri maailma on se peili, josta meidän tulee katsoa itseämme oppiaksemme tuntemaan itsemme oikealta kannalta”.
– Kun katsoo maapalloa, sen elämää ja avaruutta, tajuaa, ettei ihminen ole maailman keskipiste, vaan pieni sivuhaara.
Koton maailmankaikkeudessa -näyttelyyn idean sai Hamina Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo.
– Kun Lassi esitti asian minulle, ajattelin että onpa pöhkö idea rakentaa kesänäyttely minun ympärilleni.
Professori tuli kuitenkin toisiin ajatuksiin, kun huomasi millainen tilaisuus se oli kertoa helposti ymmärrettävällä tavalla avaruudesta ja ihmisestä osana maailmankaikkeutta.
Näyttely kuljettaa kävijöitä läpi holviston, jokaisessa holvisssa on oma teemansa.
– Aivan ensimmäisessä on avaruusmatkatoimisto asiaankuuluvin Nasan ja Esan avaruusmatkailumainoksin. Sieltä vierailijat lähetetään matkalle, kertoo Ikäheimo.
Holvistossa nähdään mm. Nasan livekuvaa avaruudesta.
– Sitä katsotaan avaruusaluksen ikkunasta käsin, ollaan todellakin matkalla avaruuteen.
Matkalla holvista toiseen on opastajana Valtaojan nauhoitettu puhe.
– En aio pitää mitään tähtitieteen peruskurssia, vaan hieman avata, mistä on kyse.
Näyttelyn esillepanon kanssa on tehty paljon työtä, mm. linnunrataa esittelevään holviin on saatu astrokuvaaja Jukka-Pekka Metsävainion kuvia tähtisumuista ja galakseista.
Haminalaisen Roseprintin tekemät takavalaistut taulut tuovat esille kuviin tavoitetun avaruuden syvyyden. Metsävainio on noussut maailmankuuluksi viimeisimmäksi mosaiikkikuvastaan jossa näkyy yli 20 miljoonaa tähteä.
Oman holvinsa saa myös avaruuden valloitus.
– Iso kiitos Aalto-yliopistolle josta olemme saaneet mm. oikeita satelliitteja ja muuta mielenkiintoista tähän holviin, Ikäheimo sanoo.
– Ihmisen suorittama avaruuden valloitus on omassa mittakaavassaan. Ihminen on kuin pikkupoika joka uittaa kaarnavenettä vannassa ja kuvittelee olevansa seitsemän meren sankari, Esko Valtaoja muistuttaa.
– Tosin siinäkin Suomi tuli mukaan jälkijunassa. 1970-luvulla opetus-, ja kauppa- ja teollisuusministerinä toiminut Ulf Sundqvist kuittasi avaruustutkimuksen hömpäksi johon ei rahaa laiteta. Kun ajatellaan mitä avaruustutkimus on jo antanut, satelliitit antavat sääennusteet ja paikkatiedot, tietoliikenne kulkee satelliittien välityksellä.
Näyttelyyn on saatu myös osa Esko Valtaojan keräämästä sci-fi kirjojen kokoelmasta sekä keräilijä Petri Hiltusen pienoismalleja ja avaruushahmoja. Ekamin Rannikkopajojen opiskelijat ovat panneet luovuutensa peliin ja heidän avaruusolionsa ovat myös esillä.
– Tähän näyttelyyn tutustumisen voisi antaa koululaisille kesän kotiläksyksi, Ikäheimo kehottaa.
Kotona maailmankaikkeudessa 28.6.-12.8.2023. Esko Valtaoja on itse paikalla kertomassa perheille avaruuden ihmeistä 28.6., 18.7. ja 5.8.