Haminan talousalueen uutislehti

Juha Metson veteraanimuotokuvat esillä Salpamuseossa

Veteraanien muotokuvat sopivat Salpamuseoon erinomaisesti museotutkija Armi Oinonen sanoo.

Kansallisena veteraanipäivänä Miehikkälässä kunnioitettiin veteraanisukupolvea sankarihaudoilla seppeleenlaskuin. Sen jälkeen avautui Salpalinja-museolla valokuvaaja Juha Metson valokuvista koostuva näyttely Suomi – Finland – Sotiemme veteraanit.

Metso ikuisti kuviinsa vuosina 1989-1991 talvi- ja jatkosodissa taistelleita veteraaneja ja sodissa palvelleita lottia. Syntyi kymmenistä ihmisistä koostuva sarja, jossa jokainen kuvattava sai välittää viestinsä Suomen kansalle. Nuo viestit kaikuvat nyt ajankohtaisempina kuin pitkään aikaan.

Kun Juha Metso aloitti kuvasarjansa teon, rintamalla palvelleita naisia ja miehiä oli elossa noin 240 000. Nyt heitä on jäljellä enää kolmisen tuhatta, heidän keski-ikänsä on yli 97 vuotta.

Kuvissa ihmiset katsovat suoraan kameraan ja katsojaan. Kuvista piirtyy vahva läsnäolo ja kokemuksesta kumpuava viisaus.

Kuvissa on useita Mannerheim-ristin ritareita sekä tunnettuja lottia, kuten Salpalinjan rakennusvaiheessa Erämaan työmaakylässä muonituslottana toiminut Elsa Vanhala, Eldankajärven jää -laulun ”Lotta Lunkreenin” esikuva.

Metso kuvasi sarjaansa myös oman opettajansa, kuvanveistäjä Olavi Lanun.

Kauneinta mitä olen nähnyt, on tämä maailma. On ihana elää, Lanu lausuu Metson kuvassa.

Metso pitää Lanua edelleen tärkeimpänä opettajanaan Lahden taideteollisessa opistossa (nyk. Lahden muotoiluinstituutti), jossa hän opiskeli 1987-1991. Lanun taiteessa ihminen kiertyy osaksi luontoa, mikä innoittaa edelleen Metson omaakin tuotantoa.

Kuvatessaan sotiemme veteraaneja ja lottia Metso oli kolmikymppinen valokuvaaja. Sodat nähneet ihmiset vetivät häntä puoleensa, sillä kysymykset rajoista, olemassaolosta ja itsenäisyydestä kiinnostivat.

– Onneksi ymmärsin kuvata heitä, sillä nyt nuo kuvat tuntuvat entistä arvokkaammilta. Kuvien sanoitukset luovat toivoa ajassa, jossa kokonainen kansakunta taistelee jälleen kerran olemassaolostaan. Me selviydyimme, joten se on mahdollista muuallakin, Metso sanoo.

Metso näki sotaa omin silmin kun hän kävi reportaasimatkoilla Balkanilla Jugoslavian hajoamissotien näyttämöillä. Konflikteja hän todisti myös Etiopassa, Eritreassa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Syyriassa.

Juha Metso kiittää Miehikkälän Salpalinja-museota siitä, että se otti vastaan kuvasarjan.

– Hienoa, että kuvani ovat nyt sellaisessa paikassa, joka voi esitellä niitä jälkipolville, hän sanoo.

– Ensi vaiheessa kuvasarjasta on museon kahvilasalissa esillä kymmenkunta muotokuvaa, kertoo museotutkija Armi Oinonen Miehikkälän museoista.

– Tämän näyttelyn ajankohtaisuutta korostaa myös se, että veteraanijärjestöt ovat koko Suomessa parhaillaan siirtymässä perinneaikaan. Kymenlaaksossa tämä on jo tehty, kaikki maakunnan sotaveteraaniyhdistykset purettiin vuoden 2022 loppuun mennessä. Veteraanien etuusasioita ja perinteen ylläpitoa hoitaa maakunnassa kaksi alueellista perinneyhdistystä. Miehikkälässä veteraanien asiaa pitää esillä Sotien 1939-45 Etelä-Kymenlaakson perinneyhdistys ry:n Miehikkälän perinneosasto.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli