Tämän päivän Patun Blues-etkoista lähtien sävyttää kaupunkia neljän päivän ajan musiikki joka sai alkunsa Mississippi-joen suistoalueen puuvillapelloilla raatavien orjien laulusta. Siitä tuli blues, suuren virran syke, pohjavire mm. jazzin, rhythm and bluesin ja rockmusiikin syntyyn.
– Kaikessa soi blues, tämän yksinkertaisen totuuden sanoo Pepe Ahlqvist, Mosna Blues -festivaalin pääesiintyjä. Euroopan arvostetuimpiin bluestaitajiin lukeutuva Ahlqvist esiintyy perjantaina yhdessä poikansa Joel Ahlqvistin kanssa.
– Joel on saattanut saada bluesin sieluunsa kotoa, mutta muusikkona hänellä on oma ura ja omat bändikuvionsa. Toisinaan esiinnymme duona.
Pepen ura on kestänyt pitkälti yli 40 vuotta. Tuhannet ja tuhannet keikat Suomessa ja Euroopassa eivät ole vieneet musiikilta sen tenhoa.
Itselle vaikuttavimpina hän mainitsee keikat blueskitaristien kuninkaan B.B.Kingin lämmittelybändinä Helsingissä. Yksinkertaisimmillaan bluesissa riittää pelkkä ihmisen ääni, tai ääni ja kitara, mutta musiikki voi kasvaa vaikka big bandin mittoihin. Bluesissa on tietty muoto, jonka päälle soittajat improvisoivat sooloja.
– Blues on fiilispohjaista musaa. Siinä on vapautta tulkinnalle. Jos keikalla on hyvä tunnelma, soolot pitkittyvät ja elävät. Tulee jammailumeininkiä, Ahlqvist sanoo.
Mosna Bluesissa Pepe Ahlqvist esiintyy nyt ensimmäistä kertaa, muutoin hän on keikkaillut Haminassa pari kertaa aiemmin.
Hamina Festivalsin osaksi lukeutuvassa Mosna Bluesissa on keskiviikosta lauantaihin monipuolista tarjontaa rämeiden musiikista bluegrassiin ja chicagobluesin sävyihin.