Haminan talousalueen uutislehti

Käärmeillä on lainsuoja

Digitaalisesta tietovirrasta sattui silmiin otsikko Miksi käärmeet pelottavat enemmän kuin autot. 

Tavallaan aiheellinen kysymys, toisaalta rinnastuksena älytön.

Miksi käärmeet herättävät joissakin ihmisissä suhteettoman paljon pelkoa. Kyykäärmeen puremaan kuoleminen on äärimmäisen harvinaista. Ei kuitenkaan tavatonta, ja kyynpuremasta onkin aina vähintäänkin otettava yhteyttä lääkäriin. Liikennekuolemia on vuosittain keskimäärin parisataa. Sen me hyväksymme, koska autoliikenne on välttämätöntä ja liikenneonnettomuudet ikävä sivujuonne. 

Yksi suhtautumisen eroa selittävä tekijä on luottamus. Auto on kone ihmisen hallinnassa. 

Käärmeitä me pelkäämme vaikka ne yleensä lähtevät ihmistä karkuun. Mielessämme rakennamme näkymän jossa käärme hyökkää kimppuumme. Jos ei tunne käärmeiden käyttäytymistä, tuntuu se ennakoimattomalta.

Pelkoa ei selätetä pelkästään tietoa lisäämällä. Joillakin ihmisillä käärmepelko on syvällä, ja  tutkijoiden mukaan se on voinut kehittyä jo evoluutiossa. 

Uuden luonnonsuojelulain ansiosta kyykäärme rauhoitetaan Suomessa. Muut Suomessa esiintyvät käärmeet, rantakäärme ja kangaskäärme, ovat olleet rauhoittuja lajeja jo aiemmin. Kesäkuun alun jälkeen kyytä ei saa enää perusteetta tappaa eikä sen elämää häiritä. Lakiin on jätetty tulkinnanvaraisia porsaanreikiä. Pihapiirissä vaaraa eläimelle tai ihmiselle aiheuttavan kyyn saa edelleen tappaa jos ei siitä muuten saada siirrettyä muualle. Myöskään kyiden talvipesiä ei ole rauhoitettu esim. rakentamiselta.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide