Haminan talousalueen uutislehti

Kaupunginjohtaja tutustui vanhoihin taloihin

Ilari Soosalu pääsi tutustumaan pihojen ohella myös Bergqvistin talon kellariin. Esittelijöinä talon asukas Timo Soisalo (oik) sekä Teija Hirvonen ja Markku Myllykangas.

Haminan uusi kaupunginjohtaja Ilari Soosalu tunnustautuu vanhojen talojen ihailijaksi. Siksi niihin tutustuminen kipusi kiireisen kaupunginjohtajan tehtävälistalla korkealle.

Haminan Linnoituksen Wanhat Talot ry järjesti Soosalulle kierroksen kymmenkunnan talon pihapiiriin ja antoi samalla rautaisannoksen tietoa talojen historiasta ja talojen nykyisten omistajien toiminnasta kaupungin arvokkaan rakennusperinnön säilyttämiseksi.

Ilari Soosalulla on takanaan vasta runsas kuukausi kaupunginjohtajana, mutta keskiuusmaalaisen miehen kotiutuminen kaupunkiin on hyvässä vauhdissa.

– Olemme jo kierrelleet täällä vaimoni Merjan kanssa, kertoo Soosalu. Vähintään tunnin työmatkoihin tottunut Soosalu osaa nyt arvostaa lyhyitä välimatkoja.

– Hamina on viiden minuutin kaupunki, jossa kaikki on lähellä.

Linnoituksen kaupunginosan yli sata vuotta vanhoista taloista on viime vuosina tullut olennainen osa Haminan kaupunkibrandiä. Suuri osa taloista on mukana muun muassa Hamina Tattoo -sotilasmusiikkifestivaalissa pitämällä pihojaan auki tapahtuman aikana.

Yleisöä ovat kiinnostaneet myös mm talojen joulukalenteri-ikkunat. Jo 10 vuotta toimineen yhdistyksen kautta taloista on myös kasvanut yhteisö, jonka mukaan Haminalla on hyvät edellytykset kehittyä elinvoimaiseksi kaupungiksi.

Kaupunginjohtaja Soosalu on samaa mieltä.

– Hamina on vielä löytämätön helmi, jota pitää hioa, että se lähtee kiiltämään siihen suuntaan kuin halutaan, sanoo Soosalu. Hänen mukaansa elinvoiman ja hyvinvoinnin potentiaali on olemassa, mutta se pitää osata hyödyntää. Soosalun mielestä olennaista on se, että ihmiset voivat itse päättää, missä he haluavat asua.

– Työpaikat ovat tietenkin se tärkein tekijä, mutta sitten tulee vaikkapa se, miten turvalliseksi ihmiset kokevat ympäristönsä, sanoo Soosalu.

– On tärkeä asia erityisesti lapsiperheille, että lapset pystyvät kävelemään kouluun ja että ihmiset kokevat yleisen turvallisuudentunteen korkeaksi. Soosalun mielestä Hamina on tässäkin suhteessa löytämätön helmi. 

Soosalu näkee mielellään, että suomalaisetkin alkavat kääntää selkänsä suurten kasvukeskusten megatrendeille ja alkavat etsiä elämänlaatua parantavia asuinalueita. Tämä kehitys on jo nähtävissä mm Yhdysvalloissa. Turvallisuuden ohella avaintekijä on myös asuntojen ja kiinteistöjen hinta.

Yksi osa Haminan vetovoimaa ovat juuri ympyräasemakaava ja Linnoituksen kaupunginosan vanhat talot.

– Täällä näkyy tekemisen meininki ja hämmästyttävä aktiivisuus – vanhat talot ovat kuin kylä kaupungissa, ihasteli Soosalu kiertäessään talojen pihapiirejä, jotka ovat kaikki erilaisia, uniikkeja.

– Tämä on uskomaton kokonaisuus, hän sanoo.

Matti Sahala esitteli Soosalulle Römpötin talon pihapiiriä ja päätalon pihanpuoleiselle katolle asennettuja aurinkopaneeleita, jotka ovat Linnoituksen vanhojen talojen ensimmäiset.
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli