Haminan talousalueen uutislehti

Hamina Pride syntyi äitien aloitteesta

Haminan ensimmäinen Pride-juhla järjestetään sunnuntaina 18.6. Kesäpuistossa klo 12–16. Hamina Pride -puistojuhla juhlistaa monimuotoisuutta ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia. Hamina Priden takaa löytyy paikallisia äitejä, jotka haluavat edistää avointa ja hyväksyvää ilmapiiriä Haminassa.

– Paljon on paikkakunnalla keskusteltu nuorten hyvinvoinnista ja kuinka sitä voitaisiin parhaiten tukea. Viesti hyväksynnästä ja kaikkien yhdenvertaisuudesta on keskeinen motiivi sekä yhdistyksen perustamisen että tulevan puistojuhlan takana. Sen vuoksi puistojuhlan teemaksi valikoitui Kaikkien Hamina, kertoo Wilma Heino Hamina Pride ry:stä.

– Erityisen iloisia olemme siitä, että Pelle Miljoona lupautui tapahtumamme suojelijaksi. Suojelijan tarkoitus on yhdistää ihmisiä ja tuoda näkyvyyttä hyvälle asialle.

Monella on se käsitys, että osallistuakseen Prideen täytyisi olla jonkin vähemmistön edustaja. Näin ei kuitenkaan ole.

– Kesäpuistossa pidettävään Pride-juhlaan ovat tervetulleita kaikki, joille ihmisten tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus on tärkeää.

Hamina Pride -puistojuhlaa tukee huomattava määrä yhteistyökumppaneita; paikallisia yhdistyksiä ja yrityksiä sekä Haminan kaupungilta useat toimialat.

– Kaikkien Hamina on tärkeä viesti, toteaa kulttuurituottaja Henni Kiri Haminan kulttuuripalveluista. – Voimme yhdessä vaikuttaa siihen, millaisena Hamina kotikaupunkina ja vierailukohteena koetaan. Jotta kaikilla olisi hyvä olla Haminassa, tulee toimintakulttuurin muovautua yhä avoimemmaksi ja sallivammaksi sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja muiden yksilöllisten piirteiden ilmaisemiselle. Tämä on myös iso taloudellinen kysymys mietittäessä ihmisten motiiveja tulla, jäädä tai palata Haminaan asumaan.

Tapahtuman ilmeen on suunnitellut kuvataiteilija Varpu Eronen. Koko perheelle tarkoitettu juhla on pääsymaksuton.

– Tiedossa on monipuolista ohjelmaa, livemusiikkia, sirkusta, tanssia, taidetyöpajoja, ruokarekkoja. Mukaan voi tulla myös ihan vaan hengailemaan ja viettämään piknikkiä iloisen puistojuhlan merkeissä.

Wilma Heino uskoo, että seksuaalivähemmistöjen näkyvillä olo poistaa niihin liittyviä ennakkoluuloja.

– Ihmisoikeudet ja tasa-arvoinen kohtelu eivät ole vain vähemmistöjen asia, ne ovat meidän kaikkien vastuulla.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli