Puolen kilometrin pituinen osuus Haminan Kadettikoulunkadusta on nyt nostettu kaupungin uudeksi vetonaulaksi, museokaduksi.
Raatihuoneelta alkaen sen varrella on 14 muuta historiallista kohdetta, joihin halutaan houkutella paitsi kansainvälisiä vieraita myös niitä haminalaisia, jotka eivät vielä tunne oman kaupunkinsa museoita.
Jo kadun viralliset avajaiset kansainvälisenä museopäivänä vetivät niin omia kuin vieraitakin. Tapahtumaa seurasi mm kaksi bussilastillista Kotkaan laivalla tulleita risteilyvieraita.
Englantilaiset Wendy ja Paul Bennet eivät tyytyneet pelkästään ihmettelemään, mitä viehkossa pikkukaupungissa oikein oli meneillään, kun puheita pidettiin vain suomeksi.
– Ei tarvitse yhtään hävetä, nauroi Wendy Bennet,
– Ystävällinen paikallinen mies selvitti meille, mistä oli kyse. Pariskunta ei ollut koskaan aiemmin törmännyt vastaavanlaiseen museokatuun.
– Se on aivan ihana idea, Wendy Bennet kiitteli ja harmitteli samalla, ettei risteilyvierailla ollut aikaa tutustua kaikkiin museokadun kohteisiin. Ensimmäistä kertaa Suomessa vierailleelle pariskunnalle Hamina oli muutenkin erikoinen ja hieno kokemus.
Sen sijaan heitä ihmetytti se, ettei Kotkasta löytynyt heille riittävästi tietoa etukäteen.
Museokatuhanke on Haminan kaupungin, Perinnekeskus Wanhan Veteraanin, RUK-museon ja RUK:n oppilaskunnan kannatusyhdistyksen yhteistyön tulos.
Idea jalostui toteutuksen tasolle poikkeuksellisen nopeasti, vain noin puolessa vuodessa. Kaikkien kadun varren museaalisten kohteiden edessä on nyt esittelytekstit QR-koodeineen, joiden kautta niistä voi hakea lisätietoja.
Salpakirjan ikkunassa pyörii lisäksi video, jossa kohteita esitellään. Kadettikoulunkadun alkuun on vielä tulossa museokadun viitta. Kadun virallinen nimi ei muutu.
Avajaispäivänä helatorstaina kaikki kohteet olivat auki maksutta, mikä ilahdutti varsinkin niitä nuoria ja opiskelijoita, joilla raha on tiukassa.
– Ei ehkä olisi lähdetty katsomaan näitä, ellei tämä olisi ilmaista, sanoi haminalainen Kiia Karesti.
Ykköskohteina rokka ja Vapaussota -näyttely
Neljän tunnin aikana avajaispäivänä museokohteissa vieraili satoja historiasta kiinnostuneita. Pelkästään Perinnekeskus Wanha Veteraani houkutteli runsaasti väkeä mm syömään hernerokkaa. Keskuksen uuden Vapaussota -näyttelyn kävi katsomassa n 130 ihmistä.
Näyttelyssä on esillä majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen keräämä ainutlaatuinen kokoelma vapaussodan aikaisia ja sotaan liittyviä esineitä ja dokumentteja kaikilta osapuolilta. Kokoelman vakuutusarvo on 300000 euroa.
– Onhan tästä koulussa luettu, mutta kyllä lisätieto on tarpeen, arvioi Silja Kietäväinen, joka hieman vierasti vapaussota-nimitystä.
– Ehkä sisällissota olisi neutraalein nimitys.
Kiia Karestin mielestä näyttely on silti tärkeä.
– On jo yleissivistyksenkin kannalta tärkeä tietää asioista, jotka ovat koskettaneet tosi monia suomalaisia, hän sanoo.
Myös haminalaiset Iina Suurnäkki ja Venla Kaukonen kehuivat museokadun tarjontaa.
Museokadun markkinointi voi heidän mielestään hyvinkin houkutella Haminaan sotahistoriasta kiinnostuneita kuin myös niitä haminalaisia, jotka eivät ole koskaan tulleet käyneeksi museoissa, vaikka olisivatkin tienneet niiden olemassaolosta.
Samaa mieltä ovat haminalaiset Sejja ja Juha Kytömäki.
–Yleensäkin on niin, että kotinurkkia ei tunneta erityisen hyvin. Tämä on hyvä keino nostaa niitä esiin!