Haminan talousalueen uutislehti

Hevoset Bastionissa tarjoaa kaikille jotain

Hamina Tattoon ohella Hevoset Bastionissa on mahtava näyteikkuna pikkukaupungin kyvystä järjestää todella suuriakin tapahtumia. (Arkistokuva)

Dublin Horse Shown valtava areena, Piazza di Sienan lilliputtiareena Roomassa ja, arvatkaa: Hamina Bastioni. Nämä kolme paikkaa nimesi kansainvälisen ratsastusliitto FEI:n voimahahmo Max Ammann kilpailupaikoiksi, jotka ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen.

– Eihän tällaista areenaa ja miljöötä ole missään muualla. Tänne on ilo saada olla rakentamassa Suomen suurinta ja monipuolisinta hevostapahtumaa, hehkuttaa Fred Sundwall, ratsastusurheilun järjestömaailman pitkäaikainen vaikuttaja ja Hevoset Bastionin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja.

Bastioni areenalla kilpaillaan viitenä päivänä joko koulu- tai esteratsastusta, 20 km päässä Virolahdella Harjun oppimiskeskus tarjoaa täydelliset puitteet kenttäratsastukseen ja vikellykseen.

– Kilpailuluokat ovat hyvätasoisia. Se, että Haminassa kilpaillaan Pohjola Grand Prix -sarjan ensimmäinen osakilpailu, tuo tänne hyvän osallistujajoukon, kertoo Sundwall.

Vikellys on täällä harvoin nähty laji. Harjun kansainväliseen kilpailuun osallistuvat vikellysjoukkueet Suomen ja naapurimaiden lisäksi mm. Hollannista ja Uudesta Seelannista, jotka kaikki hakevat täältä pisteitä jotka oikeuttavat edustuspaikkaan kansainvälisissä arvokisoissa.

Kadettikoulunkatu muuttuu sunnuntaina cityraviradaksi jossa hevoset kehittävät huippuvauhdin 200 metrin pikamatkalle.

– Mukaan on kutsuttu Suomen kivikovia ammattilaisia sekä raviohjastajan uralleen läpimurtoa hakevia. Tutuimpia nimiä ovat varmasti jääkiekon maailmanmestari ja olympiamitalisti Antti Pihlström sekä mäkihypyn olympiavoittaja Toni Nieminen, molemmat raviväelle tuttuja myös hevosten valmentajina.

Kesäpuisto ja torit tarjoavat paljon nähtävää

Jo viime vuonna lapsiperheiltä kiitosta saanut kesäpuisto muuttuu jälleen lasten ja ponien kesälaitumeksi mistä löytyy poneja, kotieläinpuisto, keppihevosia ja paljon muuta puuhattavaa.

Kesäpuiston ja kauppatorin liepeille tulee näytteille myös erilaisia maatalouskoneita.

– Hevoset näkyvät myös kaupunkikuvassa nyt entistä paremmin. Lauantaina starttaa klo 11 Tervasaaresta kohti kauppatoria paraati. Ratsupoliisit ovat kärjessä, ja mukana on rakuunoita, lännenratsuja ja hevosvaljakkoja, myös massiiviset ja upeat Koffin hevoset.

Tapahtuman ajaksi muuttuvat Raatihuoneentori ja Fredrikinkatu kävelyalueeksi, josta löytyy esittely- ja myyntipisteitä ja hevosajoneuvonäyttely. Raatihuoneentorin foodmarket -alueella voi ostaa syötävää mieleisestään kojusta ja istua syömään yhteiselle ruokailualueelle.

Kari Vepsä esiintyy kahdella areenalla

Kari Vepsä asui takavuosina Haminassa, ja ponnahti kaikkien tuntemaksi tähtiartistiksi. Hevosmaailmassa Vepsä on tullut tunnetuksi lännenratsastuksen harrastajana ja erityisesti hevosten kouluttajana. Tulokset erityisesti ns. ongelmahevosten kanssa on tuonut hänelle hevoskuiskaajan maineen, vaikka mies itse ei tittelistä oikein pidäkään.

Nyt Vepsä palaa Haminaan ja  esiintyy lauantain toritansseissa sekä sunnuntaina Bastioni areenalla juontamassa lännenratsastusesitystä sunnuntaina.

– Hevoset Bastionin ohessa on tarjolla paljon kulttuuria mikä tekee tapahtumasta erityisen hienon. Musiikin lisäksi voi mainita kaupungin lukuisat taidenäyttelyt, Fred Sundwall sanoo.

– Tänä vuonna Bastionissa myös biletetään, perjantaina ja lauantaina areenalla on kaikille avoin, sisäänpääsymaksuton iltajuhla. Tunnelmaa luo livemusiikki ja tarjolla on myös ruokaa.

Bastioni taipuu moneen

– Haminassa on ollut varuskunta 1740-luvulta lähtien. Hevoset ovat olleet olennainen osa kaupunkikuvaa, varuskunnastakin viimeiset hevoset lähtivät 1985, Hevoset Bastionissa toimikunnassa kaupungin edustajana toimiva kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä alustaa.

– Hevosten paluu Haminaan on kaupungin vision ja strategian mukainen tavoite. Hevoset Bastionissa lisää Haminan mainetta festivaalikaupunkina Suomessa ja kansainvälisestikin.

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Fred Sundwall, Haminan tapahtumajohtaja Susanna Kuoppala ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä ovat syystäkin tyytyväisiä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide