Haminan talousalueen uutislehti

Jimmie Lawson muistoissani

Tuotin Hamina Mosna Bluesia vuodesta 2015 vuoteen 2020. Heti alusta alkaen oli selvää, että festareille piti saada esiintymään afroamerikkalainen bluesmuusikko.

Lähestyin vanhaa tuttuani Jimmie Lawsonia vuoden 2016 kesäkuussa. Vastausta ei kuulunut kuukausiin, kunnes tammikuussa 2017 keskellä yötä kilahti puhelimeeni viesti: ”I will come and sing blues for ya.” (”Tulen ja laulan bluesia teille.”)

Ihmettelin hetken viestin lähettämisajankohtaa, kunnes tajusin, että silloin kun meillä on yö, Oklahomassa on ilta. Jimmie asui talvet Oklahomassa ja kesät Helsingissä.

Vuoden 2017 Mosna Bluesissa Jimmie esiintyi Wanhalla Työskillä haminalaisista muusikoista kootun bändin kanssa. Tämä oli Jimmien tyyli. Hän tuli yksin ja hänen ympärilleen kasattiin paikallinen bändi.

Keikkaa edeltävänä päivänä söimme Jimmien kanssa lounasta Työskillä. Häntä kiinnosti kuulla, oliko hän ensimmäinen afroamerikkalainen muusikko festareillemme. Jimmie sanoi viihtyvänsä Suomessa, koska suomalaiset ovat pehmeämpiä rasisteja kuin amerikkalaiset. Tämä johtui siitä, että Suomessa ei ole orjaperinnettä, joka tekee Yhdysvaltojen rasismista kovaa ja syvää.

Vuonna 2020 meillä oli tarkoitus järjestää Mosna Bluesin gospelkonsertti Marian kirkkoon yhteistyössä seurakunnan kanssa. Laitoin taas Jimmielle esiintymiskyselyn hyvissä ajoin kesäkuussa 2019. Tammikuussa 2020 keskellä yötä kilahti puhelimeeni viesti: ”I will come and sing gospel for ya.” (”Tulen ja laulan gospelia teille.”) Vuoden 2020 Mosna Blues peruttiin koronan takia.

Jimmie halusi esiintymispalkkion käteisenä keikan jälkeen. Kerroin hänelle, että järjestely on hankala. Kaikki muutkin verokortilla esiintyvät artistit antavat tilinumeronsa ja palkkio maksetaan tilille. Kysyin, miksi hänen pitää saada rahat käteen.

”Because I don´t have money” (”Koska minulla ei ole rahaa”), Jimmie vastasi.

Vielä viime vuonna Jimmie esiintyi Hamina Mosna Bluesissa. Juttelin hänen kanssaan Raittiustalon sohvalla ennen konsertin alkua. Jimmie totesi pää painuksissa, että kukaan ei kuuntele enää bluesia, joka tuutista tulee räppiä.

Ajelin muutaman kerran Jimmien kanssa autolla Haminassa ja esittelin hänelle kaupunkia. Hän ihastui Haminaan ja sanoi haluavansa muuttaa tänne. Mosna Bluesin kummisetä ehti kuitenkin muuttaa taivaalliseen bluesorkesteriin maaliskuussa.

Toukokuun toisena torstaina Hamina Mosna Bluesissa vietettiin Jimmie Lawsonin muistoiltaa, jossa esiintyi Jimmien kanssa soittaneista paikallisista muusikoista koottu Jimmie Lawson Memorial Jam Band: Tomi Pekkola, Ville Tolvanen, Ville Kervinen, Antti Lehtinen, Antti Oinonen, Timo Hyle, Matti Toikka ja Jouni Järvinen.

Alun perin Jimmie saapui Suomeen amerikkalaisen jalkapallon valmentajaksi. 1980-luvun lopulla hän luotsasi Rauma Admiralsin II-divisioonasta Vaahteraliigaan

Minä tapasin Jimmien ensimmäisen kerran Savonlinnassa vuonna 2005. Ajattoman oloisen herrasmiehen todellista ikää ei tuntunut tietävän kukaan. Silloin hänen arveltiin olevan 55–75-vuotias.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide