Haminan talousalueen uutislehti

Kuulolaitteilla apua huonokuuloisuuteen

Kuulolaite on aina henkilökohtainen, vain henkilön omia tarpeita palveleva tekninen kokonaisuus, sanoo Leena Heino esitellen Jarmo Kankaan kuulolaitetta. Kuuloliiton Haminan toimintaa ovat elvyttämässä Markku Ruokonen (vas.), Leena Heino ja Jarmo Kangas.

Huonokuuloisten määrä on kasvussa ikähaitarin molemmista päistä. Eläkeikäisistä joka kolmannella arvioidaan olevan jonkin asteinen kuulonalenema ja suurimmalla osalla yli 75-vuotiaista kuulo on heikentynyt.

Kuuleminen on keskeisiä aistejamme. Hyvällä kuulemisella on suuri merkitys vuorovaikutuksen sujumiseen ja toimintakyvyn monipuoliseen säilymiseen.

Myös nuorten kuuloon kohdistuu riskitekijöitä, kuten kuulokekuuntelu ja lisääntyvä vapaa-ajanmelu esimerkiksi konserteissa ja baareissa.

Kuuloliitto tekee työtä paremman kuulemisen hyväksi ja paikallistasolla toimivat Kuuloliiton paikallisyhdistykset. Kotkan Kuulon toiminta-alue kattaa koko Etelä-Kymenlaakson Pyhtäältä Virolahdelle.

– Haminassakin toimi aktiivinen kuuloyhdistys, joka päätti vuosi sitten liittyä Kotkan Kuuloon. Sen vastuulla ovat nyt paikalliset alueelliset toiminnot, kertoo Kotkan Kuulon puheenjohtaja Jarmo Kangas.

Kuuloliiton Kuuloauto vierailee Haminan torilla maanantaina 12.6. Samalla matkalla auto piipahtaa myös Karhulan torilla sekä Prisman piha-alueella Sutelassa.

– Kuuloauton vierailu on tarkoitettu henkilöille, jotka kokevat kuulonsa alentuneen merkittävästi. Kuuloautossa kuulo voidaan testata, jolloin saa asiantuntevaa tietoa myös jatkotoimenpiteistä, valistaa haminalainen Markku Ruokonen, joka on vuosia toiminut kuuloyhdistyksen paikallistasolla.

Kotkan Kuulo järjesti jo aiemmin keväällä Haminassa Kumppanuustalo Hilmassa lähipalvelupäivän, jossa oli tarjolla neuvontaa ja vertaistukea kuuloon liittyvissä asioissa. Saatavilla oli myös kuulolaitteiden paristoja ja perusletkua.

– Laitekoulutus on lähipalvelupäivän keskeisiä juttuja, sillä kovin monilla huonokuuloisilla kuulolaite pysyy pöytälaatikossa. Laitteesta voi saada hyödyn vain kouluttautumalla laitteen käyttöön, sanoo Leena Heino, Kotkan Kuulon hallituksen jäsen, jolla on pitkä ura keskussairaalan kuuloasemalla kuulolaitteiden parissa.

Erilaiset kuuloviat ovat yleisempiä terveysongelmia, sillä jonkinasteinen kuulon alenema on yli 800 000 suomalaisella. Säännöllisesti kuulokojetta käyttää noin 70 000 henkilöä, mutta kuulokojeen käytöstä hyötyisi noin 300 000 henkilöä. Yhteiskunnan kustantaman kuulokojeen on saanut arviolta 100 000 henkilöä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide