Haminan talousalueen uutislehti

Orivarsat pääsivät kesälaitumelle

Samaan tapaan kuten koululaiset pääsivät viikonloppuna kesälomalle, aloittivat 2-vuotiaat orivarsat oman kesänviettonsa.

Kymen-Karjalan Hevosjalostusliiton laitumelle Miehikkälässä pääsi sunnuntaina temmeltämään 14 2-3 -vuotiasta orihevosta.

– Tämä on parasta mitä voi hevoselleen antaa. Luonnossakin nuoret oriit muodostavat poikamieslaumoja. Siellä ne oppivat käyttäytymisen säännöt, sillä lauma kasvattaa, sanoo Tuula Vanhalakka. Hän on tuonut Luumäeltä laitumelle Tuuvan Herttua -nimisen ratsulinjaisen suomenhevosvarsan.

– Ne ovat paljon rauhallisempia ja mukavampia käsitellä, kun niitä syksyllä aletaan taas kotona kouluttaa.

– Näkee että näitä varsoja on jo käsitelty paljon, todellinen pitkän linjan hevosmies, Kymen-Karjalan Hevosjalostusliiton kunniajäsen Erkki Olli kehuu.

– Entisaikaan oli meno laitumella paljon hurjempaa. Varsat olivat usein ainoita talossa, eikä niillä ollut kokemusta toisten kanssa olemisesta. Nämä ovat tottuneet muihin hevosiin, matkustamiseen ja erilaisiin toimenpiteisiin.

– Nuorten hevosten totuttaminen erilaisiin asioihin on hevosenkäsittelyn a ja o, toteavat Tuula Vanhalakka ja Erkki Olli. Vanhalakka kasvattaa suomenhevosia Luumäellä. Ollilla on takana pitkä ura kasvattajana ja valmentajana. Hän vaikuttaa edelleen mm. Hevosjalostusliiton arvostelulautakunnassa.

Varsat viettävät poikamiesleiriä Syväjärven rannalla lähes 30 hehtaarin kokoisella alueella. Laidunvalvojat pitävät alueesta huolta ja tarkkailevat hevosten kuntoa.

Varsojen laitumelle lasku on perinteinen, jo 61. kertaa järjestetty tapahtuma, joka kerää paikalle aina runsaasti väkeä. Hevosihmiset ja varsojen kisailua ihailemaan tullut muu yleisö viihtyi juonnetussa tilaisuudessa, johon kesäjuhlan tuntua toivat mm. kahvilapalvelut ja lapsille järjestetty ohjelma. Miehikkälä -infopisteessä oli tarjolla tietoa kesätapahtumista ja palveluista kunnan alueella.

 

Hevosten laumassa hierarkia on tärkeä, uudessa porukassa sitä joudutaan aluksi selvittelemään.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli