Esteratsastuksen pääluokat ratsastettiin sunnuntaina. Päivän todellinen sankari oli Pohjola Grand Prix 2023 osakilpailun voittanut, marraskuussa vasta 15 vuotta täyttävä Hugo Kogelnig.
Ratsastajaperheessä kasvanut nuorukainen kilpaili ensimmäistä kertaa avoimessa Grand Prix-luokassa ja voitti heti Vermont -ratsullaan. Hän on Suomen historian nuorin avoimen GP:n voittaja.
– Kyllä se vähän jännitti lähteä radalle, mutta hyvin meni ja olen todella tyytyväinen. Kahdessa ja puolessa vuodessa olemme Vermontin kanssa nousseet 110 cm luokista tälle tasolle. Aloitin ratsastuksen 9 vuotiaana ja kilpailemisen 10 vuotiaana. Marraskuussa täytän 15. Tästä menen Ouluun ja sieltä lennän Itävaltaan isäni luo ja siellä kilpailen Euroopassa ihan toisilla hevosilla. Euroopan EM-kilpailut ovat päätavoitteeni tänä vuonna.
Mette ja Shania tanssivat voittoon kouluratsastuksessa
Haminalaislähtöinen Mette Kauppila, 17, ja hänen tumma tammansa Shania voittivat keskiviikon kouluratsastuspäivän vaativa B –luokan. Luokan tuomarina toimi niinikään Haminassa nuorena tyttönä asunut kouluratsastaja Minna Maunus-Tiihonen.
Metten ja Shanian voitto ei tullut yllätyksenä, onhan ratsukko tällä kaudella ehtinyt kerätä jo kansainvälistäkin menestystä. Pärnussa juniorien ikäluokkaa edustava ratsukko voitti nuorten vaativan Prix St. Georgesin toukokuun lopulla. Maajoukkue-edustuksia on luvassa myös arvokisatasolla, sillä he ovat lähdössä niin PM:iin Norjaan kuin Saksassa järjestettäviin EM-kisoihinkin.
Millaista on ollut ponnistaa pienestä Haminasta hevosmaailman huipulle?
– Helppoa! puuskahtaa Mette. Helppoa siinä mielessä, että täällä on saanut hyvän pohjan kaikelle tekemiselle.
Mette aloitti ratsastuksen äitinsä Lotan kanssa Nina Mikkosen (nyk. Kivimäki) omistamalla Koivurinteen ratsastuskoululla. Sieltä he siirtyivät Nina Heikkolan luotsaamalle Ravijärven hevostilalle. Metten mukaan siellä sai erinomaisen opetuksen ansiosta vahvan pohjan paitsi omalle ratsastukselle.
– Eikä vain sille, vaan kaikille niille tiedoille ja taidoille, joita hevosen pitäminen ja omistaminen vaatii, Mette kiittää. Kisauransakin Mette pääsi aloittamaan Heikkolan omistamalla welsh part bred -oriilla Happy Helge.
Ratsastuksessahan pelkkä laji- ja oheisharjoittelu ei riitä, vaan sen lisäksi täytyy harjaantua monissa asioissa alkaen hevosen reaktioiden lukemisesta ruokintaan, kengitykseen ja varustehuoltoon.
Nykyisin Mette asuu Hyvinkäällä, jonne hän siirtyi peruskoulun jälkeen opiskelemaan kauppaopistoon.
Yhteydet vanhaan kotikaupunkiin eivät kuitenkaan ole katkenneet, sillä sisko käy yhä koulua täällä, ja muistot ovat lämpimiä.
– Haminassa oli hyvä asua, sillä täällä oli koulussa kaikki asiat järjestetty sujuvasti ja fiksusti, oli yhteishenkeä ja yhteisiä tavoitteita. Täällä on ollut rauhallista ja turvallista kasvaa.
Entä kilpaileminen tutun yleisön edessä?
– Tavallisesti jännitän vain kansainvälisissä kilpailuissa, en kansallisissa, mutta tällä kertaa jännitin, kun tiesin, että katsomossa on paljon tuttuja!
Kari Vepsä, charmantti laulava hevosmies
Makuasia, kutsuuko Vepsää laulavaksi hevosmieheksi vai ratsastavaksi laulajaksi. Hevostapahtuman yhteydessä hevosmies tuntuu oikealta.
Hevoset ovat viime vuosina olleetkin Karin elämässä merkittävällä sijalla.
– Työt jakautuvat ehkä fifty-fifty laulukeikkojen ja hevoshommien välillä, Vepsä arvioi.
Hänellä on Karkkilan liepeillä 20 hevosen talli.
– Vajaa puolet tallin hevosista on omia, loput asiakkaiden. Tytöt pitävät tallilla myös western-ratsastuskoulua, kertoo Kari Vepsä.
Vepsän hevoset ovat quarter-rotuisia, hän on kasvattanut niitä pienimuotoisesti myös itse. Quartereita käytetään ratsuina, usein western-lajeissa, sekä karjatyöhevosena rancheilla ja laukkahevosena lyhyillä matkoilla (lähinnä U.S.A:ssa). Vepsä on kilpaillut quartereillaan western-lajeissa, hänellä on mm. Suomen mestaruus omalla kasvatillaan reiningissä sekä muita sijoituksia SM-kisoissa.
Parhaiten hevosmies Vepsä tunnetaan kuitenkin hevosten käsittelytaidoistaan, erityisesti ongelmahevosten kanssa.
– Itseasiassa ongelma on riimunarun toisessa päässä. Lähinnä on kyse ihmisen ongelmista ja puutteista hevosen käsittelyssä. Hevonenhan on käytökseltään hyvin johdonmukainen eläin.
Harrastehevosten lisääntyminen näkyy kysynnän kasvuna Vepsän hevosenkäsittelykursseissa ja -näytöksissä, joissa hän selvittää ja ratkoo itselleen ennalta tuntemattomien hevosten käyttäytymisen syitä.
Kari Vepsä on elämänsä varrella asunut myös Haminassa. Hän oli opettaja, tietotekniikan lehtori, ja keikkaili viikonloppuisin.
– Kyllähän päivätyö kävi sitten lopulta mahdottomaksi. Heittäydyin kokonaan musiikkialalle, ja päivääkään en ole katunut. Matka jatkuu vielä.