Haminan talousalueen uutislehti

Laivatyttö kähvelsi veneen

Nuorella laivatytöllä oli kesällä 1963 niin palava halu redille ankkuroituneelle länsisaksalaiselle alukselle, että hän kähvelsi soutuveneen Pitäjänsaarelta. Poliisi keskeytti tytön ja merimiehen piknikin myöhemmin Haminanlahden rannalla.

Lähes 30 asteen helle helli Haminaa torstaina 1. elokuuta 1963. Haminan satamassa aikaisemminkin asioinut 16-vuotias helsinkiläinen nainen pääsi ystäviensä kyydillä ympyräkaupunkiin.

Hän oli nuoresta iästään huolimatta laivatyttö, jotka sävyttivät meininkiä laivoilla ja muutamassa haminalaisessa ravintolassa varsinkin 1960-luvulla. Tyttö oli myöntänyt ulkomaalaisia merimiehiä kohtaan tuntemansa mielenkiinnon myös sosiaaliviranomaisen haastattelussa.

Tyttö tiesi määrätyn länsisaksalaisen rahtilaivan saapuneen Haminaan edellisenä yönä ja ankkuroituneen redille. Hän halusi välttämättä päästä aluksella, jossa piti olla kaksikin hänelle tuttua merimiestä.

Tyttö vohki Pitäjänsaaren rannasta karhulalaisen insinöörin omistaman ruuhimallisen soutuveneen ja souti laivan kupeelle.

Tytön ikävöimät seilorit eivät olleet hänen pettymyksekseen kuitenkaan nyt mukana.

Aluksen 22-vuotias bremeniläinen kokki päätti tuurata työtovereitaan. Mies kertoi myöhemmin kuulustelussa, että hän otti olutta ja konjakkia mukaansa ja lähti naisen mukana läheiseen rantaan.

Pari ei tiennyt leiriytyneensä Suvirannan luonnonsuojelualueelle, eivätkä he varmaankaan ehtineet kiinnittää huomiota alueen suojeltuihin kasveihin kuten velholehteen ja kevättähtimöön.

Kokin oli välillä palattava töihinsä. Tyttö jäi nukkumaan rannalle.

Illansuussa kokki palasi tuoden ruokaa piknikiä varten. Se kuitenkin peruuntui, kun Sockenholman Susikoskeksikin   kutsuttu legendaarinen haminalaispoliisi Aarne Silvo asteli kollegansa kanssa paikalle kymmenen minuuttia myöhemmin.

Pari vietiin poliisiasemalle raatihuoneelle. Kokkia ei epäilty kuulustelun jälkeen enää rikoksesta, mutta tyttö joutui viettämään yön poliisiputkassa.

Haminan raastuvanoikeus tuomitsi tytön nuorena henkilönä toisen irtaimen omaisuuden luvattomasta käyttämisestä 50:een yhden markan päiväsakkoon eli maksamaan 50 markan sakot. Summa vastaa 118 euroa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide