Haminan talousalueen uutislehti

Haminan Energian konsernin osia saatetaan myydä

Haminan Energia Oy:n ja sen konsernin heikko vakavaraisuus on herättänyt huolen yhtiön tulevaisuudesta ja sen vaikutuksista kaupungin talouteen. 

Yhtiön taloudellista tilannetta käsiteltiin viimeksi maanantaina kaupunginhallituksessa. Osia yhtiöstä saattaa joutua myyntilistalle. Kymenlaakson Sähkö on tehnyt tarjouksen Haminan Sähköverkko Oy:n ja Kaakon Alueverkko Oy:n osakkeista, ja Kotkan Energia Haminan Kaukolämpö Oy:n osakkeista. Ei-sitovat tarjoukset eivät ole vielä julkisia, kuten eivät myöskään ko. tytäryhtiöistä teetetyt arvonmääritykset.

Ennen päätöksiä osakkeiden myynnistä tehdään vielä lisäselvityksiä. Kaupunginjohtaja Ilari Soosalu, talousjohtaja Olli Vilen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Pakkanen jatkavat neuvotteluja parhaan ratkaisun löytämiseksi.

Epäonnea investointihankkeissa

Haminan Energia Oy:n viime tilikauden tappio oli 7,5 miljoonaa euroa. Yhtiön omavaraisuusaste on 11 %. Yleisen näkemyksen mukaan terveellä pohjalla toimivan energiayhtiön omavaraisuusasteen tulisi pitkällä aikavälillä olla yli 30 % jotta se voi vastata toimialan pääomavaatimuksiin ja investointitarpeisiin.

Yksi merkittävä syy heikkoon kannattavuuteen on sitoutuminen Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen. Fennovoiman yhdessä Venäjän valtionyhtiö Rosatomin kanssa junaileman hankkeen purkautuminen merkitsi Haminan Energialle 9 miljoonan euron alaskirjausta vuoden 2022 tilinpäätökseen. Jo edeltävänä vuonna meni alaskirjaukseen Vahterikonkankaan biokaasuvoimala, jota laitetoimittaja ei saanut tuotantokuntoon ja teki lopulta konkurssin.

Kaupunki on yrittänyt kohentaa omistamansa yhtiön taloutta 7 miljoonan svop-sijoituksella v. 2020. Kaupungin suorat sijoitukset Haminan Energiaan ovat 17 miljoonaa, minkä lisäksi sen takausvastuu yhtiön lainoista on noin 8,3 miljoonaa euroa. Lainasaatavaa yhtiöltä on 4,4 miljoonaa euroa.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli