Erkki Rapoa alias Eki-setää pidettiin hyväntahtoisena ja lapsellisena miehenä, aivan kuten minua. Eki-setä keräsi poptähtien nimikirjoituksia. Niin tein minäkin. Eki-setä metsästi maailmantähtien nimmareita, minulle riitti suomalaiset tähdet.

Eki-setä ei kerää enää nimikirjoituksia, koska on kuollut. Minun intoni lopahti, kun tajusin, että niin sanotut starat ovat siviilissä ihan tavallisia pulliaisia hyveineen ja paheineen.

Mutta onhan minulla niitä nimmareita. Andy McCoy ja Nasty Suicide esiintyivät Kasematissa joskus 80-luvun puolenvälin paikkeilla. Andy oli niin kännissä, ettei pysynyt soittojakkaralla. Hallitusti hän kaatui korkealta jakkaralta pari kertaa selälleen, kunnes jätti Nassen hoitamaan yksin keikan loppuun.

Keikan päätyttyä Andy tuli bäkkäriltä saliin ihmeen selvän oloisena silloisen vaimonsa Anastasia Maisoneuven kanssa. Pyysin Andylta nimmarin, jonka hän pitkin hampain suostui kirjoittamaan, ennen kuin poistui Stacyn kanssa Pellen ja Jetron pöytään.

Minä siirryin istumaan baaritiskille Nassen viereen. Ystävällinen muusikko antoi mielellään nimikirjoituksensa Haminan Eki-sedälle.

Räpylä-rockissa vuonna 1988 esiintynyt Popeda jakoi nimmareita Vehkalahden säästöpankissa. Marssin Ei oo valoo -levy kädessäni bändin luo. Kaikki muusikot Pate mukaan lukien olivat yrmeän ja ylimielisen oloisia, paitsi Costello. Minulla oli mukana myös Costellon soololevy A Little Bit Crazy, jonka kanteen hymyilevä kitaristi kirjoitti ”Costello th Rock´n´Roll”.

Aikani Eki-setänä loppui jo monta vuosikymmentä sitten. Tai ei sittenkään ihan kokonaan. Pari vuotta sitten tilasin Miamista kirjan nimeltään Stones from the inside - rare and unseen images, jonka esilehdellä on Bill Wyman -nimisen tavallisen pulliaisen omakätinen nimikirjoitus.

Ja mitä ihmettä tapahtuikaan toukokuun toiseksi viimeisenä lauantaina. Sisälläni uinuva Eki-setäni heräsi henkiin, kun kuulin Costellon tulevan päiväkeikalle Pasaatiin. Vaimoni otti valokuvan minusta ja hymyilevästä kitaristista. Pidämme käsissämme A Little Bit Crazy -levyä, jonka kannessa komeilee nimmaripäivitys: ”Costello 2023”.

Ilkka Muurman

Kirjoittaja on paljasjalkainen haminalainen.