Reimarin erikoisnumero on ilmestynyt 30.12.2024 poikkeuksellisesti vain verkossa. Jakelupäivien osuttua arkipyhään paperilehden jakelua ei ollut saatavilla. Käy lukemassa erikoisnumero, mukana lukijoiden vuoden 2024 kohokohtia!

Maailmankaikkeus katsottavissamme

Esko Valtaoja sai innostuneen keskusteluringin ympärilleen ensimmäisen yleisöesiintymisensä jälkeen. Hän esiintyy Bastionin telttakatoksen alla myös 18.7. ja 5.8. klo 14-14.30.

– Minä olen vain viaton sivustakatsoja. Kiitos näytteillepanosta ja ideasta kuuluu Lassi Ikäheimolle ja näyttelyn rakentaneille, avaruustähtitieteiden emeritusprofessori Esko Valtaoja toppuuttelee. 

 Valtaojan yleistajuiset kirjat ja esiintymiset ovat olleet innoituksena näyttelylle; onhan sen nimikin, Kotona maailmankaikkeudessa  lainattu Valtaojan v. 2002 Tieto-Finlandian voittaneelta teokselta.

Bastionin holvistoon rakennettu näyttely avautui viime viikolla.

JP Metsävainion avaruuskuvat ja erityisesti kattoon ripustettu mosaiikkikuva linnunradasta tekevät näkyväksi avaruuden suuruuden ja kauneuden.

– Näyttely on hieno mahdollisuus tuoda tietoisuutta avaruudesta hieman lähemmäs ihmisiä. Harvoin tulemme ajatelleeksi, että avaruus on nyt lähempänä meitä kuin Helsinki, sata kilometriä tästä ylöspäin, siitä se alkaa, kertoi Valtaoja avajaistilaisuudessa.

– Maailmankaikkeus on hauskempi, kauniimpi, mielikuvituksellisempi ja ihmeellisempi kuin osaamme kuvitellakaan. Tähtitiede on ollut ammattini 50 vuotta. Voisi luulla että tiedän siitä kaiken, silti koko ajan tulee uusia havaintoja, uutta tietoa joka saa hämmästyksestä pyllylleen. 

Kuvataiteilija Kimmo Ylösen kosmisen näköinen punainen planeetta on tehty vanhan purkukuntoisen saunan seinälaudoista. Palat ovat puutapeilla kiinni toisissaan. Ylösen teoksia on nähtävissä enemmänkin elokuussa Ruutikellarissa.

Näyttelyyn on saatu kiinnostavaa aineistoa NASAn ja ESAn avaruustutkimuslaitoksilta. 

Oululainen Jukka-Pekka Metsävainio ponnahti maailmanmaineeseen tähtivalokuvillaan. Pysäyttäviä ne ovatkin, erityisesti pimeän holvin kattoon ripustettu, 145 astetta pohjoisesta yötaivaasta esittävä mosaiikkikuva. 

– Sitä on kuvattu Oulussa kerrostalon katolla 12 vuoden ajan. Valotustunteja on yli 1500 ja päällekkäisiä kuvia yli 300. Suomi on itseasiassa aika hankala paikka tähtivalokuvaukseen. Puolet vuodesta on liian valoisaa ja usein on pilvistä, kertoo Metsävainio, joka parasta aikaa valmistelee jo toista kirjaa jonka hän tekee yhdessä tähtitieteen tohtori Brian Mayn kanssa (May on monelle tunnetumpi Queen-yhtyeen kitaristina).

– Avaruudessa on kätkettyä kauneutta. Sen saa toisinaan näkyväksi.

Eräs avajaispäivän helsinkiläinen näyttelyvieras totesi:

– Minulla ei ole kiikaria kummempaa välinettä millä katselee yötaivasta. Mutta tämän maailman helvetinmoisen myllerryksen keskellä minua rauhoittaa, kun tiedän koska on se vuodenaika jolloin esim.  Sirius tulee näkyviin. Voin todeta, että kaikesta huolimatta, siellä se yhä on.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli