Haminan talousalueen uutislehti

Vehkalahden kylämuseo uudistui

Haminan Keskiaikaiset pitivät museon pihalla Mustan Pässin kievaria. Takmaria Kokkolintu (vas.) ja Kaisa Kaukontytär Kvarnbyn Rytingin talosta tarjoilivat nälkäisille tattaripataa ja kotikaljaa.

Remontin ja näyttelyuudistuksen läpikäynyt ja uuden nimenkin saanut Vehkalahden kylämuseo avattiin viikonloppuna yleisölle. Museoon pääsi tutustumaan opastetuilla kierroksilla ja pihapiiriin oli molemmiksi avajaispäiviksi järjestetty runsaasti ohjelmaa.

Kaupunginvaltuuston pj Titta Erkkilä toi avajaisiin kaupungin tervehdyksen. 

Museo on Erkkilälle tärkeä henkilökohtaisestikin. Hän oli lähes kaksi vuosikymmentä Husulan koulussa opettajana ja vei vuosittain vitoset tai kutoset tutustumaan silloiseen kotiseutumuseoon. 

– Olen päässyt oppilaiden kanssa muun muassa tekemään arkeologisia kaivauksia museon pihalla.

Erkkilä muistuttaa että museorakennus oli alunperin Vehkalahden ensimmäinen kansakoulu. Opetus siellä alkoi 1871 ja kansakouluna se palveli aina 1950-luvulle asti. Aluksi koulu toimi poikakouluna, tyttöjen koulu sijaitsi Töytärillä. V. 1915 tytötkin siirtyivät Husulaan. V. 1960 Husulaan valmistui uusi koulurakennus ja Kustaanmäen vanha kansakoulu muutettiin  Vehkalahden kotiseutumuseoksi.

– Idea tehdä museosta Vehkalahden eri kylien erityispiirteitä ja maaseudun ammatteja esittelevä on hyvä. Hamina on paljon muutakin kuin kaikkien tuntema ympyräasemakaavainen keskusta, Erkkilä sanoo.

Aivan valmiiksi asti ei museon remontti ennättänyt ennen avajaisia.

– Toinen siipi, se jossa esitellään mm. kansakoulua, on vielä työn alla, toteaa museoamanuenssi Nina Talvela.

– Noin kuukauden verran on vielä töitä jäljellä, arvioi museoiden konservaattori Saija Niemi.

– Vanhan hirsitalon kunnostuksessa tulee yleensä aina esiin jotain uutta korjattavaa. Toisen siiven kivijalka oli umpinainen ja siellä oli vaurioita.

Talvela ja Niemi kertovat, että remonttia tekemässä on ollut Ekamin Rannikkopajojen nuoria Niina Järvisen johdolla.

– Koska he eivät ole alan ammattilaisia, oli työ toki hitaampaa. Oli kuitenkin hienoa seurata, miten alkuun hiljaiset nuoret, joilla puhelin oli aina käden ulottuvilla, muuttuivat työn kuluessa keskustelevaksi ja vastuuta omasta työstään kantavaksi työryhmäksi.

Koko heinäkuu täynnä ohjelmaa

Vehkalahden kylämuseon heinäkuu on huikea. Ohjelmaa, konsertteja ja työnäytöksiä on luvassa koko kuukauden ajan vaihdellen keskiviikosta sunnuntaihin. Esimerkiksi tänään vietetään lasten keskiviikkoa neulahuovuttaen ja huomenna 6.7. on työnäytöksenä lautanauhat sekä perjantaina vanhojen ikkunoiden kunnostus.

Sunnuntaina klo 14 Tomi Pekkola esittelee sanoin ja soittaen vanhojen kielisoitinten historiaa ja soittotekniikoita. Tapahtumiin ja museoon on vapaa pääsy. Huikean heinäkuun ohjelmasta tehty esittelylehtinen ja ohjelma löytyy myös kaupungin nettisivuilta. 

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli