Hamina Bastionista on kehittynyt vuosien mittaan Haminan tapahtumatuotantojen monipuolinen keskittymä. Viime viikonvaihteessa Bastioni otti uuden aluevaltauksen, kun olutfestivaalit keräsivät paikalle monituhatpäisen yleisön.

Ensi askeleita tapahtumiin otettiin 1998, jolloin valmistui Bastionin laaja remontti. Kesän Hamina Tattoo sotilasmusiikkifestivaali avasi monet silmät näkemään haminalaisten Keskusbastionina tunteman rakennelman laajat mahdollisuudet.

Hamina Bastionin syntyjuuret ovat kuitenkin jo 1740-luvulla, kun Venäjän valtaamassa kaupungissa ryhdyttiin jatkamaan ruotsalaisten jo aloittamia linnoitustöitä. 240-metrisen vallin sisälle rakennettiin 58 tiilestä muurattua holvia eli kasemattia.

Historian saatossa rakennelma rapistui oltuaan sotilaskäytössä. Herätyskellot Haminan kaupungissa soivat sitten 1970-luvulla. Bastionin ja muiden linnoitusrakennelmien restaurointihankkeeseen saatiin mukaan myös Museovirasto ja työn tekijöiksi komennettiin Konnunsuon vankilan Haminan vankisiirtolan vangit. Valmista tuli hitaasti, mutta tuli kuitenkin ja kasemattien entisöintiin käytettiin noin 600 000 tiiltä.

Bastionin remontin valmistumisen kruunuksi päätettiin 1998 hankkia Euroopan suurin telttakatos tapahtuma-areenan päälle.

Hamina Tattoon lisäksi tapahtuma-areenalla on ollut lukuisia konsertteja, teatteriesityksiä, musikaaleja ja holvistoissa myös taidenäyttelyjä. Ratsastajien valloitus onnistui, kun muutama vuosi sitten valmistui Bastionin muurin läpäisevä tunneli, jolloin Bastionin käyttöön voitiin hyödyntää myös Vallikentän puolta. 

Bastionin toimintojen kehittäminen on edistynyt vaiheittain, ja kehitystyö yhä monipuolisempia palveluja tarjoavaksi viihdekeskukseksi jatkuu.

Jorma Haapamäki

Toimittaja