Haminan talousalueen uutislehti

Asuntomessut nostaa Loviisan Suomen kartalle

Asuntomessut päättyvät Loviisassa 6. elokuuta. Kuningattarenrantaan on noussut kiehtova kokoelma erilaisia talovaihtoehtoja, joista voi ammentaa vinkkejä omaan asumiseen. Messukokonaisuus sijoittuu Loviisan voimalaan johtavan Saaristotien alkupäähän.

Asuntomessut eivät synny hetken oivalluksesta. Loviisassa messujen suunnittelu alkoi jo 17 vuotta sitten.

Nykyisin Kotkan asemakaava-arkkitehtinä työskentelevä Maaria Mäntysaari oli alusta alkaen suunnittelemassa messualuetta.

– Messualueen kaava sai lainvoiman 2020, jolloin voitiin aloittaa myös tonttien varaaminen ja myyminen, kertoi Mäntysaari, joka työskenteli asuntomessuilla Kotkan ja Haminan yhteisellä messuosastolla.

Maaria Mäntysaari tuntee Loviisan asuntomessualueen, koska hän on ollut alusta alkaen suunnittelemassa aluetta.

– Asuntomessut on pienelle kaupungille mahdollisuus, joka vaatii myös mittavia investointeja, sillä vesi-, viemäri- ja katuinfran on oltava valmiina, kun alueen markkinointi alkaa.

Myös Haminassa haaveiltiin aikanaan asuntomessujen hakemisesta kaupunkiin. Tarjolla oli 30 hehtaarin ranta Tervasaaressa. Ajatukset asuntomessuista kuitenkin hiipuivat, kun valituskierre jäädytti kaavan valmistumisen yli 10 vuodeksi ja alue päätettiin kaavoittaa kerrostaloille ja puistolle.

Kaupunginjohtajana tuolloin työskennellyt Hannu Muhonen sanoo, että asuntomessujen edustajatkin tavattiin.

– Messut tarvitsevat aina kokonaisen asuntoalueen messujen pientaloille. Messuilla on kysyntää ja päätökset tulevista messuista on lyöty lukkoon jo vuosiksi, sanoo Muhonen.

Kaupunginvaltuutettu Titta Erkkilä muistaa, että asuntomessujen hakemisesti puhuttiin, mutta vain epävirallisella tasolla.

– Asuntomessut on Loviisalle iso juttu ja kaupunki nousee kartalle julkisuuden kautta mainehyötynä, arvioi Erkkilä.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli