Suomen urheilijain yllättävä menestys 23-vuotiaiden EM-kisoissa Espoossa oli valopilkahdus paremmasta tulevaisuudesta. Nyt menestyneillä nuorilla on kuitenkin vielä matkaa korkeimmalle tasolle, kun kuukauden kuluttua kilpaillaan MM-titteleistä Budapestissä. Siellä paikalla ovat maailman parhaat.

Suomalainen yleisurheilu on joka tapauksessa myötätuulessa. 23-vuotiaiden EM-kisoissa Suomi sijoittui 10 mitalillaan maiden välisessä mitalitilastossa seitsemänneksi ja taakse jäi esimerkiksi yleisurheilun suurmaa Saksa ja esimerkiksi Ruotsi.

Vuosi sitten pidetyissä aikuisten MM-kisoissa Eugenessa maamme kynti pohjamudissa. Ei mitalin mitalia ja pistesijatkin olivat kortilla.

23-vuotiaiden saavutuksilla voidaan odottaa menestystä myös aikuisten tasolla muttei vielä. Mitalit vaativat Budapestissäkin täydellistä onnistumista. Hyvään tulokseen saattavat yltää moukarin Silja Kosonen, seiväshypyn yllätysvoittaja Juho Alasaari ja myös 7-ottelun voittanut Saga Vanninen, mutta mitaliodotuksia ei vielä ole. Naisten seiväshypyn vuoden takainen mestari Wilma Murto on ilman muuta mitalisuosikki, mutta onko meillä muita?

TV:n äärellä suomalaiset viihtyivät Espoon kisojen aikaan hyvin, kun monella menestyneellä oli rinnassaan Suomen lippu. Se oli kotikatsomoille hunajata.

Jääkiekko on noussut Suomen urheilun ykköseksi, ja myös muut joukkuelajit ovat vahvassa myötätuulessa. Yleisurheilu lajeineen on kuitenkin perinteisesti ollut kaiken suomalaisen urheilun ytimessä.

Jorma Haapamäki

Toimittaja