Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Haminan Energia tarkentaa strategiaansa

Haminan Energian toimitilojen naapurissa Reutsinmäellä on parhaillaan käynnissä tytäryhtiö Haminan Kaukolämmön mittava verkostonrakennus.

Haminan Energian taloustilanne on herättänyt huolta yhtiön omistajaportaassa. Kaupungin omistaman yhtiön tulos oli viime tilikaudella 7,5 miljoonaa euroa tappiollinen.

Huolena on ollut etenkin yhtiön heikko 11 prosentin omavaraisuusaste.

Siihen on tullut korjausta, kun yhtiö myi tytäryhtiö Haminan Kaasuverkko oy:n osakkeet Auris Kaasuenergia oy:lle. Kaupalla omavaraisuusastetta saatiin nostettua 20 prosenttiin.

Tilanne on hyvin tiedostettu yhtiössä, joka laittoi roolinsa ja strategiansa syvätarkasteluun.

– Haluamme olla paikallinen ja palveleva, kaupungin omistama energiayhtiö, joka keskittyy ydintoimintaansa. Toiminnalla on tarkoitus saada tuotettua omistajalle osinkoakin, sanoo Haminan Energian hallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Harri Kerkelä.

– Yhtiö on ollut ennakkoluulottomasti monessa mukana ja toiminut mahdollistajana energiaintensiivisen teollisuuden ja mm. LNG-terminaalin ja siihen liittyvien toimintojen syntymisessä alueelle, vt. toimitusjohtaja Kalevi Mattila toteaa.

– Aiemmin olimme enemmän kasvuhakuisia. Nyt kiteytämme ydintoimintoihin. Kohdentamisella yhtiö hakee toimintaan ketteryyttä, mitä tarvitaan haasteellisen energia-alan myllerryksessä.

Mm. Haminan Energian osuus ja rooli osakkuusyhtiöissä on myös mietinnässä.

Ydintoiminnat kaukolämmön ja sähkönjakelu vakaalla pohjalla

Yhtiö on täsmentänyt toimintansa strategiset painopistealueet. Kaukolämmön tuotanto on yksi niistä. Tytäryhtiö Haminan Kaukolämpö Oy on tuplannut tuotantonsa vuodesta 2018.

Samassa ajassa on tapahtunut suuri muutos myös lämmön tuottamisessa. Vuonna 2018 polttoaine oli 100 % fossiilista, nyt 75 % kaukolämmöstä syntyy lähellä, yhteistyöyrityksen toiminnan sivutuotteena syntyvällä puupohjaisella polttoaineella.

– Poitsilan kaukolämpölaitos oli yhtiöltä oikea-aikainen ja järkevä investointi, Kerkelä sanoo.

– Kaukolämpöratkaisu tukee Haminan Hinku-kuntatavoitetta (hiilineutraali kunta). Kaukolämpöä voidaan tuottaa tulevaisuudessa, ehkä piankin myös teollisuuden hukkalämmöstä, jatkaa Mattila.

Toinen tytäryhtiö Haminan Sähköverkko Oy huolehtii sähkön siirrosta kantakaupungin alueella. Sen toimintavarmuus on hyvällä tasolla.

Sähköverkkoliiketoiminta on ulkoapäin valvottu toimiala. Energiamarkkinaviranomaisten valvonnan piiriin kuuluu myös hinnoittelu, investoinnit ja tuottojen muodostuminen.

Paikallisuus näkyy palvelussa

Kymenlaakson Sähkö on tehnyt tarjouksen Haminan Sähköverkko Oy:n ja Kaakon Alueverkko Oy:n osakkeista, ja Kotkan Energia Haminan Kaukolämpö Oy:n osakkeista.

Ei-sitovat tarjoukset eivät ole vielä julkisia, kuten eivät myöskään kaupungin tytäryhtiöistä teettämät arvonmääritykset.

Kerkelä ja Mattila eivät halua ottaa kantaa mahdollisiin myyntiaikeisiin.

– Omistajalla voi olla muitakin syitä arvonmääritykseen kuin myynti.

Haminan Kaasuverkko Oy:n myynnin jälkeen Haminan Energialle jäi kaasun myynti valikoiduille, yritys- ja teollisuusasiakkaille. 

Paikallisesti näkyvintä on yhtiön palvelutuotanto, sähköautojen latauspisteet ja näkyvyys paikallisen urheilun, kulttuurin ja tapahtumien tukijana. 

– Sähkö- ja kaukolämpöasiakkaille merkittävää on paikallinen asiakaspalvelu. Se on tavoitettavissa ja tuntee asiakkaansa.

Lue lisää aiheesta:

Black Friday Reimari 7.10. - 27.11. asti
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös