Haminan talousalueen uutislehti

HAS:lle tuli sata täyteen

Haminan Ampumaseuran puheenjohtaja Ville Puhakka (vas.) ja omaa, kilpailumenestykseen tähtäävää Leppä-team valmennusryhmää vetävä ampumavalmentaja Marko Leppä pitävät seuran pitkää ja menestyksekästä historiaa arvossa.

Haminan Ampumaseura täytti tänä vuonna kunniakkaat sata vuotta. Seura vietti juhlaa huhtikuussa, mutta sen historiaan voi tutustua pienoisnäyttelyssä kirjaston Kasper-salissa. 

– Alkuvuosikymmeninä jäsenmäärä kasvoi nopeasti. Urheiluseuratoiminta oli muutenkin nosteessa, ja ampumaurheilu sai kadettikoulusta lisäboostia, toteaa Marko Leppä, seura-aktiivi ja valmentaja, joka toimi monta vuotta myös seuran puheenjohtajana.

Seuran alkutaipaleella oli puolustusvoimien henkilöstöllä vahva rooli; olihan ampumaurheilun, kuten monen muunkin urheilulajin systemaattisen harjoittelun taustalla sotilaille järjestetty urheilukoulutus.

Seuran ensimmäinen puheenjohtaja oli jääkärimajuri Viljo Kauppila, hallitukseen kuuluivat myös kenraaliluutnantti Lennart Oesch, kelloseppä Oskari Tilli, luutnantti Viljo Cantell ja maanmittausinsinööri J.V.Arvilommi

Seura liittyi heti ampumaurheilun kattojärjestöön (nykyisin Suomen Ampumaurheiluliitto), toiminta aloitettiin heti.

”Päätettiin alkaa ampumaan joka sunnuntai alkaen klo 12 päivällä Kadettikoulun radalla”, kerrottiin hallituksen ensimmäisessä pöytäkirjassa.

Ammunta kilpaurheiluna pääsikin taustat huomioiden heti vahvasti käyntiin. Arto Laakson kirjoittamasta seurahistoriikista käy ilmi, että Viljo Kauppila oli HAS:n ensimmäinen edustaja Suomen ampumajoukkueessa Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa v. 1926.

Suomenmestaruuksia ja muita voittoja seuran jäsenet ovat napsineet sadan vuoden varrella mittavasti.

Maailmanmestaruus- ja olympiaedustajia ja -mitalisteja seurasta löytyy monta, mm. pistooliampujat Mauri Kuokka (hopeaa ja joukkuekulta MM-Tukholma 1947), Lauri ”Putte” Toikka (joukkuehopea MM-Oslo 1952, joukkuekulta ja -pronssi MM-Caracas 1953), ja Teemu Anttila (joukkuekulta MM-Korea).

Kivääriampujatkin menestyivät, Antti Rissanen (MM-Kairo ja Tokion olympialaiset), Johan Laakso (MM-Wiesbaden, pronssia MM-Korea, Meksikon olympialaiset, kultaa ja pronssia sotilaiden MM), Olavi Eronen (joukkuekultaa sotilas-MM).

HAS:n puheenjohtajanakin toiminut Eronen toimi myös Suomen Ampumaurheiluliiton valmennuspäällikkönä ja olympiakomiteassa.

– 2000-luvun alkaessa tapahtui selvästi jonkinlainen notkahdus niin jäsenmäärissä kuin urheilussa, kertoo HAS:n nykyinen puheenjohtaja Ville Puhakka.

– Harjoittelu on keskitetty Kokkokallion väestönsuojaan, mistä löytyy ilma-aseradat sekä pistooliammunnan harjoittelupaikat. Myös valmennuksessa on seurattu aikaa. Tavoitteelliseen kilpailu-uraan tähtäävillä on oma ryhmänsä.

Suuntimentarkistus on tuottanut tulosta. Aleksi Leppä voitti jo varhaisessa iässä Suomen ja pohjoismaiden mestaruuksia kiväärilajeissa. Korean MM-kilsoissa 2018 Aleksi voitti kultaa vakiokiväärillä ja vapaakiväärillä. Nyt tähtäin on Pariisin olympialaisissa.

Kaiken toiminnan kivijalka on jatkuva ja laadukas nuorisotyö. HAS järjestää syksyllä mm. ampumakoulun ilma-aseilla. 

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide