Haminan talousalueen uutislehti

Jalkapallohuumaa

Jalkapallon MM-kisat ovat käynnissä! Ei, Messi ei pelaa näissä kisoissa, eikä Mbappe. Nyt kentälle astuvat Kerr, Kumagai ja muut 32 maan naisten maajoukkueen pelaajat. Naisten jalkapallossa nämä kisat ovat osanottajamäärältään ja medianäkyvyydeltään suurimmat koskaan. Yle näyttää kaikki ottelut ja tekee myös taustoittavia studiolähetyksiä.

MM-historia ei ole pitkä. Ensimmäiset naisten MM-kisat pidettiin Kiinassa vuonna 1991. Sekin on jo saavutus, sillä naisjalkapalloon on kohdistunut erityisen paljon ennakkoluuloja. Lajia pidettiin naisen biologialle ja roolille sopimattomana. Esteettisinä pidetty voimistelu, taitoluistelu tai tennis oli helpommin hyväksyttävissä.

Monissa maissa jalkapallo kiellettiin naisilta 1920-luvulla. Kieltoja purettiin usein niinkin myöhään kuin 1970-luvulla. Kiinnostavaa sinänsä, Britanniassa, jalkapallon emämaassa, naiset pelasivat ensimmäisen kansainvälisen ottelunsa juuri 1920. Brittinaiset voittivat ranskalaisen naisjoukkueen 2–0. Katsojia ottelussa raportoitiin 25 000. Tämän jälkeen brittinaisia käytännössä estettiin pelaamasta kieltämällä seuroja luovuttamasta kenttiä naisten käyttöön.

Tuntuu käsittämättömältä että briteissäkin kului lähes viisikymmentä vuotta ennen kuin naisten kilpailutoiminta pääsi alkuun.

Suomessa naisten jalkapallo kilpailumielessä käynnistyi 1971, ja pian sen jälkeen perustettiin myös naisten maajoukkue. MM-kisoihin Suomi ole karsinnoista vielä kertaakaan selvinnyt. Mutta nautitaan Australian ja Uuden Seelannin kentiltä välittyvästä jalkapalloviihteestä.

Monet pitävätkin tasokasta naisjalkapalloa jo pelillisesti kiinnostavampana  – siinä kun harvemmin näkee  filmaamista ja tuomioista mussuttamista. 

Ja onhan kentillä yksi suomalainenkin, jalkapalloerotuomari Lina Lehtovaara on jo tuominnut ensimmäisen MM-ottelunsa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus