Koulut alkavat taas torstaina, ja joka vuosi tähän aikaan muistutetaan lasten turvallisesta koulutiestä. Aiheestakin, sillä se on meidän aikuisten vastuulla.

Anna tietä suojatien ylittäjälle, anna tietä jalankulkijoille ja pyöräilijöille kääntyessäsi risteyksissä, noudata nopeusrajoituksia, keskity liikenteeseen. Siinä perusmantra autoilijalle.

Monet vanhemmat ovat ryhtyneet lastensa autonkuljettajiksi perustellen koulukuljetuksia nimenomaan turvallisuudella.

Toisaalta aamuisin koulun alueelle suuntautuva edestakainen autoliikenne on omiaan aiheuttamaan vaaratilanteita. Syntyy liikennetulppia, autot pysäytetään mihin ne vain mahtuvat ja lapset puikkelehtivat niiden seassa.

Hienointa olisi jos lapset kulkisivat lyhyet koulumatkat omin voimin, kävellen tai pyöräillen. Esimerkiksi kävelemällä tai pyöräilemällä kolmen kilometrin edestakainen koulumatka kuittaa 40–60 % päivittäisestä kestävyysliikuntasuosituksesta.

Omalla lihasvoimalla liikkuminen lisää fyysistä aktiivisuutta ja on samalla myös ympäristöteko.

Mikä on lapselle sopiva matka kulkea kävellen, on vanhempien päätettävissä. Kunta järjestää maksuttoman koulukuljetuksen yli viiden kilometrin koulumatkoille. Kotiovelta ei silloinkaan haeta, vaan oppilas voi joutua kulkemaan koulumatkasta linja-autopysäkille tai taksireitin varteen.

Valtakunnallinen Fiksusti kouluun -hanke järjestää torstaina ”Aktiivisesti vai auton kyydillä – koulumatkojen kulkutavat huoltajan silmin”-webinaarin.

Fiksusti kouluun on liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likesin ja Pyöräilykuntien verkoston koulumatkaliikkumisen edistämisen ohjelma jota rahoittavat Traficom ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Hamina ja Virolahti ovat mukana Pyöräilykuntien verkostossa yhdessä 159 muun suomalaisen kunnan kanssa.

Tarja Autio

Päätoimittaja