Olemme olleet koko kesän lapsenvahteina Vantaalla. Helsingin Vaasanpolulla sijaitsevan kortteerimme ikkunasta avautuu näkymä Vaasanpuistikkoon, joka tunnetaan paremmin nimellä Piritori.

Puistikkoa uudistetaan ja se on tällä hetkellä aidattu, soran peittämä työmaa. Puistikkoa ympäröivillä kaduilla kuitenkin riittää mielenkiintoista nähtävää ympäri vuorokauden.

Asuntoamme vastapäätä seisovan Vaasanhallin edessä nyssäkät vaihtavat omistajaa aina silloin, kun poliisin maija ei ole paikalla. Kadulla kuulemani myyntipuhe on taitavaa: ”Sä et mistään saa parempaa. Se on hyvää oikeesti.”

On aamu. Elottoman näköinen herra makaa selällään Pengerkadun ja Helsinginkadun kulmassa sijaitsevalla nurmikkopläntillä. Kukaan ohikulkijoista ei kiinnitä häneen mitään huomiota. Viimein eräs rouva pysähtyy herran viereen. Herra kääntyy kyljelleen. Rouva jatkaa matkaa. Maija lipuu pysähtymättä miehen ohi. Horisontissa Kallion kirkon torni kohoaa syyttävänä kuin Jumalan sormi.

Eilen myytiin Helsinginkadun Alkossa viinaa humalaiselle herrasmiehelle. Vartija seurasi tyynenä myyntitapahtumaa hajuraon päästä. Kun poistuimme Alkosta, mies röhnötti ulkoportailla vatsaansa pidellen ja sanoi kiilusilmäiselle daamilleen: ”Soita ambulanssi!”

Vaasanhallin S-marketista saa kaljaa ja lonkeroa, kunhan suurin piirtein pysyt tolpillasi. Ehkä täällä on katsottu turhaksi käydä jänkkäämään päihtyneiden kanssa. Helpommalla pääsee, kun katsoo sormien läpi. Ja varmaan näin voi myös välttää väkivallan.

Vaasanhallin seinässä lukee SMARKET 24h. Marketin edessä pyörii huumekauppa aamusta aamuun. Kuvittelen seinään uuden tekstin: PIRITORI 24h.

Piritorilla käydään kauppaa huutaen, raivoten, uhkaillen, tuuppien. Väkivallan uhan voi haistaa. Välillä jännite laukeaa hysteeriseen itkuun ja ylipitkään halaukseen.

Jos asuisin täällä vakituisesti, dekadenssin seuraaminen kävisi ehkä tylsäksi. Mutta ainakin vielä ihmisraunioiden toilailujen katselu kiinnostaa.

Yksinäinen sekopää vaappuu autojen ja raitiovaunujen seassa kuin tarhasta karannut taapero, jolla ei ole vielä ymmärrystä jalkakäytävistä tai suojateistä, puhumattakaan liikennevaloista. Maija matelee miehen ohi pysähtymättä.

Vaasankadulla on vieri vieressä suositeltavia ruokapaikkoja. Nostan niistä esiin Just Vegen, jonka vegaaninen schnitzel on täysosuma. Nälkäiset rahanpummaajat tuovat oman pikantin mausteensa terassiruokailuun.

Julkkiskisa ei täällä oikein toimi. Kiiltokuvatyypit eivät halua näyttäytyä oudossa valossa. Yksi päivä Mela käveli Vaasankadulla vastaan. Eilen Sepi Kumpulainen seisoi S-marketin kassajonossa takanani.

Kohta puen päälleni luotiliivit ja laskeudun pirikansan pariin. Käyn ostamassa Rolling Recordsin kivijalkamyymälästä T-paidan, jossa lukee: MAKE PIRITORI GREAT AGAIN. Myymälän sisäoveen teipatussa lapussa on teksti: ÄLÄ TULE PÄIHTYNEENÄ SISÄÄN KIITOS.

Nostan katseen läppäristä avoimeen ikkunaan. Nurmikkopläntillä nukkuva herra on kadonnut.

Ilkka Muurman

Kirjoittaja on paljasjalkainen haminalainen.