Haminan talousalueen uutislehti

Suezin veteraanit 50 vuoden takaa tapasivat Haminassa

Rauhanturvaajien vanhin, eversti evp Heino Pikkukangas johdatti paraatijoukot ohimarssiin. Lippua kantoi teollisuusneuvos Seppo Arponen. Hän kantoi joukkueenjohtajana samaa lippua Suezin kaupungissa v. 1973, kun suomalainen kymmenen miehen osasto tunkeutui taistelevien osapuolten väliin YK-lippu ainoana suojanaan.

Viikonloppuna kokoontuivat Haminassa Suezilla vuosina 1973-74 palvelleet suomalaiset rauhanturvaajat. Ensimmäistä kertaa koolle oli kutsuttu molempien Suezilla palvelleiden suomalaisten YK:n rauhanturvapataljoonien, UNEF II palokunnan ja suomalaisen valvontajoukon miehet.

He osallistuivat Egyptin, Israelin ja Syyrian käymän Jom Kippur -sodan jälkeiseen operaatioon eristämään sotivat osapuolet toisistaan ja valvomaan loitontumista sekä aserajoituksia.

– Suomen Suez-pataljoonissa tuolloin palvelleista noin 800 rauhanturvaajasta peräti noin 120 Suez-veteraania ympäri Suomea kokoontui muistelemaan menneitä 50 vuoden takaa. Kutsu koski myös heidän omaisiaan, kertoi Terho Ahonen Suez 50 järjestelytoimikunnasta.

– Paitsi että kaverit pääsivät tapaamaan toisiaan ja muistelemaan menneitä, saivat myös läheiset  kuulla, millaisissa paikoissa heidän puolisonsa, isänsä ja pappansa on nuorena ollut.

Lauantaina joukot järjestäytyivät RUK:n juhlakentälle paraatikatselmusta ja ohimarssia varten. Paraatin vastaanotti Puolustusvoimien pääesikunnan päällikkö kenraaliluutnantti Vesa Virtanen.

Virtanen oli myös juhlapuhujana iltapäivän juhlassa RUK:n Maneesissa. Hän muistutti, miten merkittävä oli suomalaisten rauhanturvaajien panos tilanteessa, missä sodan osapuolet jatkuvasti rikkoivat tulitaukoa.

Suomalainen kymmenen hengen kärkiryhmä tunkeutui osapuolten väliin Suezin kaupungissa, Suezin kanavan eteläpäässä. Suomalaisjoukot saivat muutamissa päivissä määritettyä alueelle tulitaukolinjan ja sen valvontapaikat toimintaan.

Suomalaisten päättäväinen toiminta pohjusti osaltaan Nobelin rauhanpalkintoa, joka myönnettiin YK:n rauhanturvaajille v. 1988.

Virtanen totesi, että reserviläispohjainen maanpuolustusjärjestelmä antaa suomalaiselle sotilaalle vahvan ja monipuolisen ammattiosaamisen, asenteen ja maalaisjärjen. Suomalaiset uskaltavat tehdä tiukoissa paikoissa päätöksiä silloin kun niitä tarvitaan.

SUEZ 50 -tapahtuman järjesti Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani ja sitä tukevat Suomen Rauhanturvaajaliitto ja sen vertaistukitoiminta.

Seppo Arponen luovutti alkuperäisen YK-lipun Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäelle. Lippu tullaan liittämään rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksen kokoelmiin.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide