Haminan talousalueen uutislehti

Itsepoimittu kukkakimppu on paljon enemmän kuin kimppu kukkia

Minna Ström (etualalla) ja Elina Inkeroinen-Lalu kukkamaalla. – Täällä jokainen voi kerätä itselleen mieluisan kimpun.

Minna Strömille kukkien kasvatus on rakas harrastus. Hän kasvattaa yhdessä leikkokukkia valmiiksi kimpuiksi ja itsepoimintaan Onkamaalla Uudenkujanaholla nyt kolmatta kesää.

Minna on Haminasta kotoisin mutta asuu perheineen Espoossa ja tekee työkseen aivan muuta.

 – Uudenkujanahon paikka on hankittu kesäpaikaksi. Meistä on tärkeää tärkeää juurruttaa espoolaisia lapsia maalaismaisemaan. Sen lisäksi tietysti, että täällä on tilaa kunnon kukkamaalle, kertoo Minna.

Kukkien kasvatus myyntiin ei tuo elantoa, se on harrastus ja intohimo. Kukkien myynnillä  kehitetään tilaa ja sen valikoimaa.

– Kolme vuotta sitten maa oli savista, pitkää heinää kasvavaa jankkoa. Maanparannukseen panostetaan jatkuvasti, koska kasvualusta ratkaisee pitkälti sadon onnistumisen. 

Kukat ovat läheisen maatilan karjanlannan ja kanankakan voimalla luonnonmukaisesti kasvatettuja. 

– Kasvit ovat kohopenkeissä. Avomaalla kasvatetut kukat karaistuvat kestäviksi.

Minnan tavoitteena on kehittää kukkamaata asteittain. Jo nyt siellä kasvaa  monenlaisia kesäkukkia sekä perennoja. Unikkoa, leijonankitaa, daaliaa, kosmoskukkaa, koristetupakkaa ym. Monivuotisista esim. komeamaksaruohoa. Uudenkujanahon kukkafarmille on tulossa myös pionitarha. 

– Ensimmäiset ovat kasvamassa. Niiden kasvattaminen kunnolla kukkaa tuottaviksi tulee viemään vielä useamman vuoden. 

Kukkia kasvatetaan paitsi itselle iloksi, myös asiakkaille. Kun kukkia on kypsynyt sopivasti, ilmoitetaan Uudenkujanahon Instagramissa itsepoimintapäivistä. Viikonloppuina löytyy itsepalvelukukkakioskista myös valmiita kimppuja ostettavaksi.

Asiakkaiden itsepoiminnan lisäksi kukkia toimitetaan muutamiin marketteihin pääkaupunkiseudulla. Juhlajärjestäjätkin ovat löytäneet leikkokukat esim. kesähäiden koristeluihin.

– Suomalaiset avomaan leikkokukat sopivat monen mielestä ajankohdan somisteeksi luontevammin kuin ympäri vuoden saatavat tuontikukat.

Itsepoimintapäiviin on ilmoittauduttava ennalta, koska kerralla tulevien asiakkaiden määrä halutaan pitää rajattuna.  Keruuvälineet ja opastus tulee talon puolesta.

– Ota avoin mieli ja oma vesiastia mukaan kuljetusta varten, se riittää, Minna kehottaa.

– Olen vähän yllättynytkin siitä, miten kukkienpoiminta on puhutellut ihmisiä niin paljon. 

Elina Inkeroinen-Lalu on käynyt keräämässä kukkia heti ensimmäisestä kesästä lähtien.

– Tämä on suorastaan meditatiivista. Täällä voi kulkea kaikessa rauhassa värikkään ja tuoksuvan kukkapaljouden keskellä, ja poimia kukista mieluisimmat. 

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli