Haminan talousalueen uutislehti

Joona Hirvilahti suunnistuksen nuorten Eurooppa Cupiin

Joona Hirvilahti vaihteeksi suomalaismetsissä. Käsissä on EM-kilpailuista Bulgariasta saatu diplomi.

Vehkalahden Veikkojen suunnistaja Joona Hirvilahti selvitti tiensä tällä kaudella nuorten EM-kilpailuihin sekä Eurooppa Cupiin. EM-kilpailut järjestettiin Bulgariassa kesäkuussa, Eurooppa Cup Belgiassa 24.-28.8.

Näyttökilpailuja, joissa valittiin Suomen edustajat, oli neljä: sprintti, keskimatka, pitkämatka ja maastotesti, jossa juostaan 10 kilometriä.

Aivan mutkitta eivät näytöt sujuneet, sillä maastotestissä Joonalta meni nilkka ensimmäisen 200 metrin jälkeen. Hän taisteli kuitenkin koko kilpailun loppuun asti.

Onneksi Joona oli jo voittanut sprinttimatkan. Nilkka ehti parantua ennen keskimatkan katsastusta, josta myös tuli voitto. Pitkänmatkan katsastus sujui sekin hyvin.

EM-reissulla Suunnistusliitto oli hoitanut kaiken lennoista lähtien nuorille suunnistajille valmiiksi.

He pääsivät ennen kisoja tekemään muutaman treenin Bulgariassa, jotta nuoret voisivat tutustua maastotyyppiin. Tämä oli hyvä asia, koska metsä oli hyvin erilaista Suomeen verrattuna.

– Olihan se ihan täysin erilaista kuin missä olen ikinä suunnistanut. Aiemmin olen  suunnistanut Suomen ulkopuolella Latviassa ja Ruotsissa, mutta kumpikaan  ei ole maastoltaan läheskään samanlaista kuin Bulgariassa, kertoo Joona.

Elämänsä ensimmäiseen suunnistuksen arvokilpailuun Joona starttasi sprinttimatkalla.

– Oli etukäteen tiedossa, että siinä täytyy juosta kovaa, sillä alue ei ollut kovin vaikea. Meni ihan kohtalaisen hyvin.

Tiukassa kilpailussa Joona onnistui sijoittumaan yli sadan kilpailijan joukosta sijalle 27. Myös pitkällä matkalla tuli kokonaisuudessaan onnistunut suoritus, vaikka kisa oli erittäin haastava.

– Tiesin, että siitä tulee rankka kisa ja sitä se olikin. Nousua oli todella paljon ja suunnistus alusta loppuun haastavaa.

Suoritus riitti sijalle 14 ja varmistamaan paikan Suomen joukkueen ankkurina seuraavan päivän viestissä. Joona pääsi lähtemään viestissä matkaan sijalta kahdeksan ja nosti joukkueensa viidenneksi. Viestissäkään ei päästetty helpolla, sillä radan ensimmäiset kaksi kilometriä juostiin pelkkää ylämäkeä.

EM-kisoihin on tähdätty viime syksystä asti. On satsattu paljon juoksuun ja varsinkin ylämäkijuoksuun. Joona on kahtena edellisenä vuonna jäänyt Suomen edustuksesta ensimmäiselle varasijalle, mutta kolmas kerta toden sanoo ja tänä vuonna tavoitteeseen päästiin!

Joona on myös hiihtosuunnistuksen maajoukkueessa ja saikin EM-hopeaa tässä lajissa talvella Latviassa.

– Panostin talvella kokonaan hiihtosuunnistukseen enkä miettinyt ollenkaan suunnistusta. Helmikuun lopun jälkeen aloin kääntämään katsetta kohti tulevaa suunnistuskautta.

Elokuun lopulla on Eurooppa Cuppia, jonne lähdetään parantamaan EM-kisojen sijoituksia kymmenen parhaan tai jopa viiden parhaan joukkoon.

– Odotan innolla Eurooppa Cuppia ja varsinkin keskimatkaa, jota ei ollut EM-kisoissa, kertoo Joona.

– Suomen kisoista lähdetään hakemaan voittoa vielä INOV8-liigan finaalista ja kaikista SM-kisoista.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide