Pesäpallojoukkueeseen kuuluu tunnetusti nykysääntöjen mukaan yhdeksän kenttäpelaajaa ja kolme jokeria. Jokainen jokeripelaaja voidaan heittää kehiin yhden kerran kussakin sisävuorossa missä vaiheessa tahansa. Jokerikaartista löytyy yleensä hyvä etenijä, varma vaihtaja ja taattu kotiuttaja. Jokeripelaajat ovat pelinjohtajalle tärkeitä taktisia aseita jakso- ja otteluvoittojen varmistamiseksi.

Jokereiden merkitys tuli hyvin esille miesten runkosarjan viimeisessä pelissä perjantaina Alavuden Peli-Veikkoja vastaan. Vaihtajajokeri Juha ”Julli” Toikka siirsi ratkaisevissa tilanteissa hyvillä lyönneillään neljä kertaa etenijät kakkoselta kolmoselle ja ykköseltä kakkoselle, minkä jälkeen kotiuttajajokerit Juha ”Lese” Leskinen (viidesti) ja Joosua Rättö (kolmesti) hoitivat etenijät kotiin.

Haminan Palloilijoilla on kuitenkin varsinaisten jokeripelaajien lisäksi hihassaan neljäskin jokeri. Sitä voi hyvällä syyllä kutsua Oranssipaitojen strategiseksi vahvuudeksi, joka on tehnyt Haminasta todellisen pesiskaupungin. Tämä ”jokeri” koostuu monista asioista. Niitä ovat pitkä ja kunniakas lajihistoria, poikkeuksellisen laaja ja osaavasti hoidettu juniorityö, harrastus- ja kilpailutoiminta sekä tyttöjen, poikien, naisten että miesten joukkueilla, yhteistyö lähialueen pesisseurojen kanssa, aktiivinen, asiantunteva, runsaslukuinen ja joskus kriittinenkin yleisö Vallikentän otteluissa ja lopuksi vielä hyvät sekä rakentavat suhteet kotikunnan päättäjiin sekä yrityselämään.

Kuluva kesä on ollut oranssipaidoille menestyksekäs. Naiset säilyttivät paikkansa korkeimmalla sarjatasolla Superpesiksessä. Miehet voittivat Ykköspesiksen runkosarjan ja taistelevat noususta Superiin. Reservijoukkueet ja nuorten joukkueet ovat menestyneet erinomaisesti omissa sarjoissaan ja juniorileireillä. Takana on myös onnistuneesti järjestetty valtakunnallinen Naperoleiri. Naisten Superissa kotiotteluita kävi katsomassa yli 600 katsojaa ottelua kohden ja miesten Ykkösen kotimatsit keräsivät keskimäärin yli 900 katsojaa. Tällaisia lukuja vain harva seura kykenee esittelemään. Miesten Ykkösen runkosarjassa HP:n katsojaluvut ovat aivan omassa luokassaan.

Urheiluseuratoiminta ei kuitenkaan pyöri ilman vapaaehtoisten seuratoimitsijoiden panosta. Se on yksi suomalaisen urheiluseuratoiminnan erityinen ominaisuus ja myös vahvuus. Useiden kymmenien joukkueiden toiminta sekä satojen ottelutapahtumien toteuttaminen edellyttää valtavaa määrää tehtäviinsä sitoutuneita vapaaehtoisia. He ovat tärkeä ja korvaamaton osa seurayhteisöä, minkä viisas seurajohto hyvin ymmärtää. Meille lehtereillä istuville vapaaehtoisten panoksesta näkyy vain jäävuoren huippu, mutta toivon, että mekin osaamme antaa sille ansaitsemansa arvon.

Näitä edellä kuvaamiani ”ylimääräisen jokerin” kaikkia elementtejä kannattaa seuran hoitaa ja vaalia jatkossakin suurella huolella.

Ja lopuksi, vaikka kausi on vielä kesken, on jo nyt vedettävä HP-yhteisölle kättä lippaan.

Kalevi Suortti

Kirjoittaja asuu Espoossa, mutta on kotoisin Vehkalahdelta.