John ja Adam Arnold Missourista Yhdysvalloista etsivät jotain kivaa pientä matkamuistoa Haminasta. Miehet olivat käyneet Tervasaaressa oluella ja kierrelleet mm. torilla. – Kiva pieni kaupunki, totesivat miehet, joita kiinnosti mm. varuskunnan näkyminen kaupunkikuvassa.

Kesän viimeinen risteilyalus saapui Haminaan perjantaina.

Katukuva kansainvälistyi huomattavasti kun eri puolilta maailmaa olevat risteilyvieraat tutustuivat kaupunkiin. Haminalaiset saivat heiltä kiitosta avuliaisuudestaan ja kielitaidostaan.

Kun vieraiden kanssa ryhtyi juttusille, pääsikin pian esittelemään kaupunkia ja vastaamaan kysymyksiin.

Matkailijoita kiinnosti ostospaikkojen lisäksi muun muassa vanhojen rakennusten historia ja varuskunnan sijainti kaupungin keskustassa.

Useat vieraat olivat ponganneet Ruk-kurssin päätösparaatin. Myös Suomen Nato-jäsenyys oli monella tiedossa.

Matkailijat löysivät tiensä myös Bastioniin ja Vallikentälle. Vallikentän yllättävää ja isohkoa vierasmäärää selitti geokätköily, amerikkalaisissa ja kanadalaisissa matkaajissa oli lajin harrastajia.

Haminalaiset geokätköilijät ovat tehneet kaupungin nähtävyyksiä esitteleviä kierroksia.

Haminan palot -geokätkökierros vie historiasta tuttujen kohteiden lisäksi mm. Vallikentälle, sillä ”siellä syntyy paljon paloja”. Ulkomaiset kätköilijät olivat iloisia löydöistä ja käyttivät hyväkseen myös kentän kioskipalveluita.

HP:n fanipaidat herättävät varmasti ansaittua huomiota ulkomailla.

Herttaisimman jutun risteilyvieraista kertoi Annika Saron Suomalaisesta kirjakaupasta.

Iäkäs amerikkalaisrouva kysyi, onko jostain saatavissa makkaraperunoita. ”Makkaraperunat” hän lausui selvällä suomenkielellä.

Rouvan isoäiti oli syntynyt Viipurissa, ja rouva itse oli edellisen kerran käynyt Suomessa 11-vuotiaana.

Suosittu grilliruoka oli jäänyt hänen makumuistoihinsa. Makkaraperunat oli kysyjälle tärkeä toive, joka oli helppo täyttää.

Sisarukset Terry (vas.), Laurie ja Christy asuvat eri puolilla Yhdysvaltoja kaukana toisistaan. Risteily oli oiva tapa päästä viettämään aikaa yhdessä ja tutustua samalla vieraisiin kulttuureihin. Haminan torilla he tekivät vaateostoksia. – Ihana kaupunki, täällä paistaa aurinko ja on lämmintä, matkan alkupuoli sujuikin sateisissa olosuhteissa, siskokset sanoivat.