Teknologisella vallankumouksella tarkoitetaan ajanjaksoa, missä jokin tekniikka lyhyessä ajassa korvautuu toisella. Siitä seuraa myös yhteiskunnassa äkillisiä muutoksia. Ihmiskunta on aiheuttanut näitä vallankumouksia useita, ja ajallisesti varsin nopeasti. Eihän siitä ole kuin reilut 250 vuotta, siis noin kahdeksan sukupolvea, kun Englannissa otettiin käyttöön kehruu-Jenny. Käsityöläiset saivat kilpailijakseen kehruukoneen. Höyry- ja vesivoima alkoi pyörittää koneita. Kehitys synnytti tehtaita, sahalaitoksia, konepajoja. Sitten tuli sähkö, liukuhihnat ja massatuotanto. Kolmas teollinen vallankumous toi elektroniikan ja automaation. Nyt eletään neljännen vallankumouksen aikaa. Oppivat ohjelmistot, tekoälyä käyttävät laitteet ja sovellukset. Tuskin vielä edes tajuamme, miten maailma muuttuu tämän mullistuksen aikana.

Se kuitenkin tiedetään, että vaikutus tulee ulottumaan globaalisti kaikkeen ja kaikkialle.

Ihmisen toiminta muokkaa maapalloa ja sen ekosysteemiä tavalla josta jää pysyvät jäljet.

Tieteilijät puhuvat antroposeenista, maapallon historian ajanjaksosta, jolloin ihmisen toiminta vaikuttaa merkittävästi maapallon biologisiin, kemiallisiin ja fysikaalisiin prosesseihin.

Mitä enemmän näihin prosesseihin puututaan, sitä suurempaa vastuullisuutta se edellyttää.

Tarja Autio

Päätoimittaja