Haminan talousalueen uutislehti

Kalojen nousun este poistui Myllykylässä

Vehkajoen hankkeissa vuosia mukana ollut Jorma Kervinen seurasi tyytyväisenä Myllykylän kosken pohjapadon valmistumista.

Viimeinenkin kalojen nousun este Vehkajokeen on poistumassa. Myllykylän kosken pato poistuu vihdoin korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä, ja arvokalojen nousu Vehkajokeen mahdollistetaan rakentamalla Myllykylän myllyn koskeen toimivat pohjapadot.

Pohjapadot mahdollistavat kalojen nousun Vehkajokeen kaikilla virtaamilla. Aikaisemmin on valmistunut pohjapato Töytärinkoskeen. Koivuniemen kosken virtaamat avataan kalojen nousulle tulevina viikkoina, sanoo kalatalouden asiantuntija ja Myllykylän myllyn kosken pohjapadon suunnittelija Markus Tapaninen.

Myllykylän urakan rakenuttajana toimi Ely-keskuksen Juha Pohjoisaho (vas.) ja suunnittelijana Markus Tapaninen.

Kalojen nousun esteiden poistuminen on Vehkajoen kalataloudelle iso juttu. Padot ovat rajoittanet ratkaisevasti kalojen nousua kutemaan Vehkajokeen.

Suurin este on ollut Myllykylässä kosken pato. Päätös kosken padon poistamiseen vei aikaa kahdeksan vuotta, kun päätös oli haettava korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Viime viikolla koski oli jo lähellä lopullista muotoaan, kun patoaukkojen piikkaaminen oli vauhdissa.

Myllykylän koski valjastettiin satakunta vuotta sitten myllyn tarpeisiin. Alueen maanviljelijät toivat viljasatonsa myllyyn ja jauhettu vilja kyydittiin kotiin.

– Tietojeni mukaan myllyssä on edelleen tekniset laitteet jauhamiseen, mutta padon poistuttua laitteilla on enää museoarvoa, sanoo Vehkajoen kunnostushankkeissa vuosia mukana ollut Jorma Kervinen. Jorma toimii Koivukosken kunnostuksessa osakaskunnan edustajana ja hankevastaavana.

Myllykylän koski saa uuden pohjapadon, joka valmistui kosken yläpuolelle viime viikolla.

– Viimeisenä kunnostetaan kosken alapuolen virtaamat vastaamaan kalojen nousun tarpeita, sanoo Tapaninen.

Vehkajoen vesialueen kunnostustoimet aloitettiin yli 10 vuotta sitten. Näkyvin tulos on Vehkjärven pelastaminen Kirkkojärven kohtalolta, kun järven pintaa nostettiin 50 senttiä ja pureuduttiin urakalla kaislanpoistoon.

– Työt Vehkjärvellä jatkuvat nyt uusilla projekteilla. Rannoilta poistetaan mm. pajukoita, kertoi järven kunnostushankkeissa 17 vuotta mukana ollut Heikki Uski.

– Kaislanpoistoon aikanaan hankittu Kaislatar on ollut oivallinen investointi ja sillä ajetaan edelleen.

Patoluukkujen piikkaaminen auki avasi kalojen nousulle väylän.
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli