Haminan talousalueen uutislehti

Kotipihan paratiisissa kypsyvät aprikoosit

Puutarha kylpee elokuisen iltapäivän auringossa. Vaaleanpunaisen ruusun uhkeat kukinnot keinahtelevat kukkavarsien päässä. Aprikoosipuu kurottaa lämpimänkeltaisia, lähes kananmunan kokoisia hedelmiään. Hetkinen, aprikooseja Haminassa!

Aprikoosipuu kasvaa Marja-Liisa ja Helge Seppälän puutarhassa.

– Puu on istutettu noin neljä vuotta sitten.

– Tämä on kolmas kesä kun se tekee satoa. Nyt siinä on lähes sata isoa hedelmää. Maultaan nämä ovat todella hyviä.

Aprikoosipuita, vieläpä näin satoisia, ei varmaankaan löydy montaa Haminasta. Seppälöiden puu on Moscow Big Apricot, suhteellisen uusi venäläinen lajike.

– Taimihaan puutarhuri siitä vinkkasi taimistolla käydessämme. Hän arvasi että puu kiinnostaisi meitä. 

Venäjällä jalostetut hedelmäpuut kestävät Suomen oloissa suhteellisen hyvin. Aprikoosi tarvitsee aurinkoisen, lämpimän ja tuulensuojaisen kasvupaikan. Kasvioppaiden mukaan aprikoosi talvehtii hyvin mikäli lämpösumma sekä ravinne- ja kosteustasapaino ovat sellaiset että puu voi vaipua ajoissa lepoon. Seppälöiden pihalla olosuhteet vaikuttavat juuri sopivilta. L:n muotoinen talo puistometsän reunassa suojaa pohjois- ja itätuulilta ja piha saa runsaasti valoa.

Pihalla viihtyvät myös omena-, päärynä-, luumu- ja kirsikkapuut.  Talon seinustalla kypsyttelee satoaan viiniköynnös.

– Joinakin vuosina rypäleitä on tullut sankoittain. Tämäkin on itärajan takana jalostettu kestävä, vanha lajike.

Seppälät rakensivat talonsa nuorena parina vuonna 1976. Heti seuraavana kesänä alkoi pihan rakennus.

– Kävimme Marttalassa puutarhakurssin. Sitä piti Reitkallin puutarhakoulun johtaja. Niillä opeilla pihaa on lähdetty rakentamaan.

Kaikesta näkee että puutarhanhoito on Seppälöille rakas harrastus. Hedelmäpuiden lisäksi pihasta löytyy koristepuita ja -pensaita, kukkaistutuksia ja hyötypuutarha. Kaikki hyvässä kunnossa kuivasta kesästä huolimatta.

Marja-Liisa ja Helge Seppälän sisäpihalta löytyy myös upea ruusutarha. – Ennenkuin ruusut nousevat, kukkivat paikalla sipulikasvit, narsissit, tulppaanit ja hyasintit.

Uusia kasvustoja Seppälät eivät pihaansa suunnittele, piha on tasapainoisen näköinen eikä tilaa enää oikein löydy. Toki puutarhuri saa iskeä kätensä multaan keväisin istuttaessaan kesäkukkien ja vihannesten taimia sekä mm. sisällä talvetettujen daalioiden mukuloita. Taloa reunustaa tiheä rivistö yksinkertaisia, oranssinpunaisia daalioita, vuosien myötä yhdestä mukulasta lähteneitä.

– Yksinkertainen kukka on pölyttäjien kannalta hyvä. Kerrotuissa lajikkeissa kukintoa on kehitetty näyttävämmäksi, mutta samalla niiden heteet surkastuvat eikä kasvi oikein pysty tuottamaan siitepölyä.

– Talitintin pesäpönttö kannattaa sijoittaa suhteellisen matalalle puiden lehvästön suojaan. Silloin eivät tikat vie niiden poikasia. Seppälän tintit saavat pesiä rauhassa omenamaailman erikoisuuden, saksalaisen Baya Marisan suojissa. Omenalajikkeen erikoisuus on punainen, paljon flavonoideja sisältävä malto.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös