Haminan talousalueen uutislehti

Kaupunginjohtajan kissa

Toin Kartanonkoskelta tuliaisina Vantaan Sanomat, jossa oli juttu kotimuseon yläkerrassa asuvasta pariskunnasta otsikolla ”Kartanossa ei eletä herroiksi”. Heti perään avasin Kymen Sanomat, jossa oli juttu kotimuseon yläkerrassa asuvasta pariskunnasta otsikolla ”Kartanossa ei eletä herroiksi”.

Jutut olivat sanasta sanaan ja kuvasta kuvaan identtiset. Vantaan Sanomissa uutinen oli nimikkeen ”Paikalliset” alla. Kymen Sanomissa oltiin ”Kylässä”.

Mutta miksi Hakunilan Nissbackassa asuvasta avioparista pitää kertoa Kymen Sanomissa? Eihän Vantaa ole lähelläkään Kotkaa tai Haminaa.

Kun taustoitin asiaa, jäljet johtivat sylttytehtaalle. Molemmat aviisit ovat jyväskyläläisen Mediakonserni Keskisuomaisen lehtiä, ja samoja artikkeleita julkaistaan konsernin eri lehdissä.

Vantaan Sanomat ja Kymen Sanomat ovat korkeatasoisia sanomalehtiä, mutta juttujen kloonaaminen on jopa pelottavaa. Kauhun kukkuraksi lehtien päätoimittajat Mia Lindström ja Heidi Ekdahl näyttävät ainakin kasvokuvien perusteella identtisiltä kaksosilta.

Keskisuomalainen-konsernin lehtiä Kymenlaaksossa ovat Kymen Sanomien lisäksi Kouvolan Sanomat, Keskilaakso, Kaakonkulma ja Pyhtäänlehti.

Luen harvoin Kouvolan Sanomia, mutta kun viimeksi eksyin sen sivuille, silmäni avautuivat. Lehti oli sisällöltään pitkälti samanlainen kuin saman päivän Kymen Sanomat. Ollaanko konsernin sisällä alkavan tehostamisohjelman myötä tiellä kohti yhtä lehteä, jonka nimi voisi olla vaikkapa Kymenlaakson Sanomat? Sellaisessa lehdessä ei Hamina olisi edes se kuuluisa hyttysenpaska Itämeressä.

Sanoma Oyj ja Keskisuomalainen Oyj omistavat jo 60 prosenttia suomalaisista sanomalehdistä, ja Mattia ja Teppoa lainatakseni vauhti kiihtyy. Sulautumisten seurauksena sanomalehdet ovat muuttumassa toistensa peilikuviksi. Pitkään ihmettelin, miksi Kymen Sanomien pääkirjoitukset muuttuivat jossain vaiheessa anonyymeiksi. Syy selvisi 15. elokuuta, kun luin sattumalta Itä-Savoa. Molemmissa lehdissä oli sama pääkirjoitus: ”Poikien koulumenestys huolenaihe”. Haamupääkirjoittajalla oli huoli poikien koulumenestyksestä myös Kouvolan Sanomissa, Länsi-Savossa, Etelä-Saimaassa… Pelottavaa.

Kymen Sanomien Antti Kaarto ja kumppanit tekevät laadukasta sanomalehteä, jossa on paljon aidosti paikallisia juttuja. Mutta kun sanomalehdet keskittyvät yhä harvemmille, voi vaarana olla liukuminen paikallisuutisista kohti näennäispaikallisia uutisia tyyliin ”Savonlinnan kaupunginjohtajan kissa istuu jo kolmatta päivää puussa. Sama voisi sattua Haminassa, jos Soosalulla olisi kissa.”

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus