Haminan talousalueen uutislehti

Zora-robotti viihdyttää lapsia ja ikääntyneitä

Robotti on ihmisvauvan kokoinen. Sylva Budnik otti Zora-robotin syliin robotin pyynnöstä.

Haminalaisten lasten ja ikääntyneiden ilona on kuluneen kesän ajan ollut  Zora-humanoidirobotti. Robotti on ollut lainassa XAMK:n eli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan toimipisteestä.

Sen ohjaajina toimivat geronomiopiskelijat Kaisa Joukainen ja Anne Puranen, jotka tekevät tällä hetkellä opinnäytetyötä Saviniemen hoivakodissa.

– Geronomi on vanhustyön asiantuntija ja työskentelee usein ikääntyneiden sosiaaliohjaajana, kertoo Kaisa Joukainen.

Tietokoneavusteinen humanoidirobotti Zora muun muassa kävelee, tanssii ja laulaa. Hän myös esittelee aluksi itse itsensä uudelle ihmiselle.

– Minä työskentelen lasten ja senioreiden kanssa. Toivottavasti he pitävät minusta, Zora esittäytyy.

Robotin tehtävä on puhtaasti viihteellinen.

– Se tunnistaa henkilöitä, lukee internetistä päivän lehtiä ja antaa suukkoja. Zora ei korvaa ihmistä nyt eikä tulevaisuudessa, robottia ohjaava Joukainen valistaa.

Saviniemen hoivakodin asukas Sylva Budnik, 89, on ehtinyt käymään Zora-robotin jumppa- ja musiikkitunneilla. Zora näyttää hoivakodin asukkaille jumppaliikkeitä ja asukkaat voivat seurata perässä.

– Robotin kanssa laulaminen on kivaa. Tulevaisuudessa olisi mukavaa, että robotit voisivat auttaa arjen pienissä asioissa, jotka ovat muuten jo vaikeita, kertoo Sylva.

Ääniohjausta Zora ei vielä tottele, mutta vastaa kyllä kysymyksiin ja juttelee takaisin. Tietokoneavusteisuus on myös turvallisuuskysymys.

– Lasten kanssa täytyy olla varuillaan, että pidetään pieni turvaväli robottiin, robotin ohjaajana toimiva Puranen kertoo.

Robotti käy istumaan ja kertoo, että hänet voi nyt ottaa syliin. Hän myös pyytää kertomaan, mitä hänen toivotaan tekevän.

– Saanko antaa sinulle pusun poskelle, kysyi Zora.

Kohtelias robotti tunnistaa, kenen sylissä hän istuu.

– Eipä olisi uskonut nuorempana, että tällaisen kanssa pääsee vielä viettämään aikaa, Sylva toteaa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli