Valojen yö -kaupunkifestivaali ja siihen omalla ohjelmallaan limittyvä Runouden rajoilla -festivaali valtaavat perjantaista lähtien kaupungin kadut ja kohtaamispaikat. Valojen yöllä on Haminassa jo pitkät perinteet. Erilaiset kaupunkifestivaalit ovat yleistyneet meillä ja maailmalla nopeasti. Googlaa ”kaupunkifestivaali”, niin huomaat että lähes jokaisella isommalla paikkakunnalla on sellainen. Ehkä ne ovat jonkinlainen urbaani vastine kyläjuhlille – jotka puolestaan ovat näivettyneet kylien hiljenemisen takia.

Festivaalialueena on kaupunkikeskusta ja festarityyliin ohjelma monipuolista tarjoten vaihtoehtoja moneen makuun. Kaiken nautittavan kulttuuritarjonnan, säihkeen ja glitterin keskellä on ilahduttavasti myös ideologisesti harkittua sisältöä. Sellaista, josta tunnistaa pyrkimyksen vastuunottamiseen ja parempien käytäntöjen juurruttamiseen. Sellaista on esimerkiksi Pormestarin pihan yhteisöllinen lyhtypolku, mihin ihmiset ovat tuoneet kierrätys- ja luonnonmateriaaleista itse tuunaamiaan lyhtyjä. Tai nuorten varjofestarit, kunniakas liike tehdä huonomaineisesta Kesäpuistosta iloinen ja valoisa, turvallinen kohtaamispaikka nuorille.

Parhaassa tapauksessa kaupunkijuhlat voivat muuttaa asioita pysyvästi ja tehdä kaupungista entistä paremman paikan asukkaille.

Tarja Autio

Päätoimittaja