Haminan talousalueen uutislehti

Pormestarin puutarha lumoaa öisellä tunnelmalla

Harjun oppimiskeskuksen puutarha-alan opiskelijoiden valoteoksen ensimmäinen, vielä keskeneräinen elementti haki paikkaansa suuren tammen oksilta. Sijoittelua miettimässä Kristiina Terva-Heinonen (vas.), Juha Heinonen, Inka Tirkkonen, Kalle Huuhka ja Mari Halkola.

Kristiina Terva-Heinosen ja Juha Heinosen omistaman Pormestarintalon puutarha on Valojen yön suosituimpia käyntikohteita. 1860-luvun empiretalo ja sen puistomainen puutarha ovat jo itsessään upeat. Hämärtyvässä illassa se säväyttää väreillään ja tunnelmallaan, valon ja varjon vuoropuhelulla.

Mm. Harjun oppimiskeskuksen puutarha-alan opiskelijat ovat jo useana vuotena olleet mukana rakentamassa puutarhan maagista yötä. Niin nytkin, puutarhuriopiskelijat Inka Tirkkonen ja Kalle Huuhka opettaja Mari Halkolan johdolla tuovat puutarhaan Syksyn pisarat teoksen. Ikivanhan keskustammen oksilla keinuvat metallilangasta punotut, valoin ja kasvein koristellut suuret pisarat, joiden lävitse voi nähdä väläyksiä siitä, mitä muuta piha tarjoaa.

Puutarhassa on teoksia myös Haminan kansalaisopiston kuvataidekoulusta, Kotkan rannikkopajoilta, Haminan lukion ja Pappilansalmen koulun kuvataideryhmiltä, Kymenlaakson opiston kuvataidelinjalta sekä yksittäisiltä taiteilijoilta. Mukana on ensimmäistä kertaa myös aivan nuoria lapsia: Ruissalon esikouluryhmä Vekkulit tuo Valojen yöhön teoksensa Lumotun metsän tilkkutäkki.

Valotaidekollektiivi Flowers of Life ihastutti vierailijoita suurella värikkäällä valoteoksellaan jo viime vuonna.

– Iloksemme he ovat paikalla nytkin. Nurmikentälle tulee uv-valaistu teoskokonaisuus, Juha Heinonen kertoo.

Flowers of Life on taiteilija Veikko Lappalaisen johtama valotaidekollektiivi joka on tehnyt teoksia myös moniin suuriin tapahtumiin, kuten Lux Helsinki; myös kansainvälisesti jo 24 eri maahan.

Pihan Ruutikellarin puoleisella sivustalla kiemurtelee puiden lomassa yhteisöllinen Lyhtypolku.

– Polku on ollut neljänä vuonna. Yhdistykset, perheet ja muut yhteisöt sekä yksittäiset ihmiset ovat tehneet luonnonmateriaaleja ja kierrätysmateriaalia hyväksi käyttäen omannäköisiä lyhtyjä ja valokoristeita. Tänä vuonna polulle on tulossa noin 60 lyhtyä, sanoo Kristiina.

Heinosten vapaaehtoistyön määrä kulttuurin hyväksi on mittava.

– Ollaan mesenaatteja nollabudjetilla. Ideana tässä on tehdä taide helposti saavutettavaksi,sekä yhteisöllisyys. Olemme kiitollisia kaikista jotka ovat tässä mukana. Kaupunki on järjestänyt Flowers of Lifen mukanaolon ja AK Soundin valaisemaan rakennukset, puut ja kasvustot. Samoin olemme saaneet kaupungilta sähköjohdot ja -kaappeja kohteiden valaisuun sekä tapahtuman markkinoinnin. Harjun oppimiskeskukselta olemme saaneet valoja.

Juhan hommaa on mm. Lyhtypolun johtojen veto. Niiden sijoittelu turvallisesti ja mahdollisimman näkymättömiin vaatii suunnittelua. Ja runsaasti kiipeilyä puiden oksistossa.

– Johtoa on toista kilometriä ja kaappejakin kymmenen. Perjantaina on kaikki valmista.

Pormestarin puutarha on avoinna yleisölle perjantaina ja lauantaina klo 18-23.

Lyhtypolulle tulee mm. tämä haminalaisen perheen tuunaama lyhty. Koristeena on käytetty rikkoutuneen kattokruunun osia ja muovia, josta on leikattu ryöppyävien kukkasten terälehdet.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli