Haminan talousalueen uutislehti

Vanhassa uimahallissa aaltoilee ääni ja uivat A-neloset

Inari Porkka ja Riku Kantola rakensivat kaupungin vanhaan uimahalliin näyttelyn joka soi ja resonoi monella tasolla.

Vanhassa Satamakadun uimahallissa avautuu torstaina kuvataiteilija Inari Porkan ja äänitaiteilija Riku Kantolan näyttely Äänen kosketus Jatkumo. Uimahallin kova, pelkistetty ilme tuntuu ihmeellisen sopivalta ympäristöltä kahden loviisalaistaiteilijan näyttelylle.

Haminalaislähtöisen Inari Porkan aiheena on paperin A-standardi. Ison altaan pohjalle rakennettu näyttely havainnollistaa metrijärjestelmään perustuvan A-mitoituksen nerouden: A0 on kooltaan yksi neliömetri. Numerot A:n perässä kertovat kuinka monta kertaa arkki on puolitettu. Inarin mustat sekä valkoiset A-arkit ankarassa mustavalkoisessa altaassa ovat kuin kotonaan.

Pikkualtaasta löytyy Riku Kantolan teos jota voisi luonnehtia sekä ääni-installaatioksi että äänistimulaatioksi. Mm. muusikkona, säveltäjänä ja tuottajana live-, albumi- ja tv-tuotannoissa työskennellyt Riku on yhä enemmän keskittynyt kehittämään Äänen kosketus -metodiaan.

Haminassa sitä voi kokeilla perjantain ja sunnuntain välillä varaamalla henkilökohtaisen vastaanottoajan.

Toimittajalla oli mahdollisuus kokeilla äänistimulaatiota. Altaassa on hoitopöytä,  jota ympäröivät kaiuttimet. Äänet; luonnon ja ihmisen tuottamat muodostavat musiikin kanssa äänimaisemia. Kokemus on myös fyysinen, sillä äänivärähtelyä johdetaan eri puolille kehoa, joka resonoi ihmiselle ominaiseen matalataajuiseen ääneen.

Kevyt värähtely kulkee selästä alaspäin kuin laineiden liplatus, voimakkaampi ravistelu jaloissa tuntuu vapauttavalta. Kantola kertoo, että äänistimulaatio tasapainottaa, poistaa stressiä ja auttaa palautumaan. Noin 25 minuutin pituisesta sessiosta jäi kevyt, virkistynyt olo.

Äänen kosketus – Jatkumo -näyttelyn avaiset ovat torstaina klo 18-21. Inari Porkan näyttely on avoinna syyskuun loppuun. Riku Kantolan ääni-installaatio 15.-17.9. Siihen voi varata ajan Valojen yön ohjelmasivuilta www.haminafestivals.fi/valojenyo/aanen-kosketus-aanistimulaatio-varaa-henkilokohtainen-aika/

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös