Kehittämisyhtiö Cursor järjesti ensimmäistä kertaa yrittäjänpäivän gaalajuhlan yhteistyössä alueen yrittäjäyhdistysten ja kuntien kanssa. Vasta käyttöönotettu Satama Areena Kotkan Kantasatamassa tarjosi hulppeat puitteet viidelle sadalle juhlavieraalle.
Juhlapuheen pitänyt Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies viittasi viime päivien ikäviin uutisiin mm. Sunilan tehtaan lakkauttamisesta. Häkämies nosti esiin myös akkutuotannon alueen teollisuuden mahdollisena uutena tukijalkana. Kotkaan ja Haminaan suunnitteilla olevat kenno- ja akkumateriaalitehtaat toisivat arviolta pari tuhatta työpaikkaa. Investointina hanke on 4-5 miljardin luokkaa. Gaalassa palkittiin yrittäjiä kuntien vuoden yrittäjä -palkinnolla, osa kunnista jakoi myös muita yrittäjäpalkintoja.
Palkittujen yrittäjien mietteitä
Vuoden yrittäjä Hamina
Anneli Haimi,
Posliinitar AnnMaarit
Posliinitar AnnMaarit on kivijalkaliike jossa myydään posliinituotteita ja posliininmaalaustarvikkeita sekä sisustus- ja lahjatavaroita.
Miten sinusta tuli yrittäjä?
– Elin jo aiemmin yrittäjäperheen arkea ja hoidin osaltani yrityksen asioita. Oma yrittäjyyteni alkoi, kun tein harrastuksestani ammatin. Minulla on ollut toiminimi vuodesta 1996. Aluksi toimin osa-aikaisesti, mutta muutettuani Haminaan tuli yrittämisestä kokopäiväistä.
Mikä on ollut yrityksesi kannalta ratkaisevin hetki?
– Se oli vuosi 2017. Silloin irrottauduin työstä, josta sain kuukausipalkkaa ja ryhdyin päätoimiseksi yrittäjäksi. Nyt toteutan omaa ideaani: en kuulu mihinkään yritysketjuun, vaan yritykseni on omannäköiseni, pala minua.
Minkä kokemuksen tuoman neuvon haluaisit jakaa muille yrittäjille?
– Yrittäjältä vaaditaan sitkeyttä ja uskoa omaan tuotteeseen. Kaikki ei aina tapahdu tässä ja nyt, mutta jossain kohtaa luotto omaan tekemiseen palkitaan.
Miten pidät huolta omasta jaksamisestasi?
– Liikkumalla, pyöräilen ja kävelen paljon. Toinen keino on, etten vie töitä kotiin. Kun laitan liikkeen oven kiinni, alkaa toinen elämä. Silloin on aina kiva lähteä kotiin ja kiva tulla töihin.
Vuoden yrittäjä Miehikkälä
Tapio Taipale,
Restec Finland Oy
Restecin toimialaa on suurkeittiö- ja ravintolalaitteiden varaosien maahantuonti ja tukkumyynti, ravintolakoneiden ja -laitteiden maahantuonti. Yrityksellä on maanlaajuisesti merkittävää toimintaa.
Miten sinusta tuli yrittäjä?
– Se ei ollut iso loikka. Perin asiakkaat toimintansa lopettaneelta työnantajaltani. Auto ja työkalupakki oli valmiina, ei siinä muuta ollut kuin jatkoi vaan työntekoa.
Mikä on ollut yrityksesi kannalta ratkaisevin hetki?
– Se oli messumatka Düsseldorfiin. Eräs helsinkiläinen messuvieras kaipaili riisinkeitintä, joita Suomeen ei tuolloin vielä tuotu. Avopuolisoni Gunni huomasi osaston missä niitä myytiin. Pian meillä olikin maahantuontisopimus riisikattiloista ja monesta muusta tuotteesta.
Minkä kokemuksen tuoman neuvon haluaisit jakaa muille yrittäjille?
– Pitkäjänteisyyttä tarvitaan. Riittää kun tekee riittävästi riittävän kovaa työtä, niin tuloksetkin alkavat näkyä.
Miten pidät huolta omasta jaksamisestasi?
– Käyn säännöllisesti hierojan käsittelyssä. Vanhaa soitto- ja lauluharrastusta tulee myös ylläpidettyä.