Haminan talousalueen uutislehti

Tähtikatu sai uudet tähdet

Perjantaina paljastettiin Raatihuoneentorilla Haminan tähtikadun uudet tähdet.

Fyysikko Ritva Serimaa, s. Ström (1957 Hamina – 2016 Hamina) oli suomalainen fyysikko ja professori. Hän oli vuodesta 2004 Helsingin yliopiston fysiikan professori, ensimmäinen naispuolinen fysiikan professori yliopiston historiassa.

Ritva Serimaata pidetään monitieteisen tutkimuksen uranuurtajana. Hänen tutkimusaiheensa oli röntgen- ja synkrotronivalon käyttö materiaalifysiikassa, erityisesti heikosti järjestäytyneen tiiviin aineen tutkimus, tärkeimpänä kohteena luonnolliset nanomateriaalit kuten selluloosa.

Serimaa teki tutkimusta myös Stanfordin yliopistossa. Yksi hänen tutkimuskohteistaan oli Vasa-museolaiva, jonka puurakenteet ovat vaarassa rikin yhdisteiden alettua tuhota niitä. 

Toinen tähdensaaja on valtiomies Leo Mechelin (1839 Hamina – 1914 Helsinki). Mechelin oli valtiomies, senaattori ja kansallisen oikeustaistelun johtaja Suomen autonomian aikana.

Hän oli oikeustieteilijä ja professori, maan ensimmäinen pääministeri, Helsingin kaupunginvaltuuston ensimmäinen puheenjohtaja, talouselämän vaikuttaja, pankinjohtaja ja Nokian toinen perustaja.

– Leo Mechelin oli mielenkiintoinen poliittinen ajattelija. Hän oli hyvin perillä kansainvälisistä virtauksista ja edusti itsekin modernia ajatusmaailmaa, kertoo tähtilaatan paljastustilaisuuteen osallistunut Leo Mechelin Säätiön varapuheenjohtaja Kalevi Suomela.

– Mechelin oli laatimassa Suomelle valtiosääntöä jossa määritellään mm. kansalaisten perusoikeudet. Kuten naisten äänioikeuden ja oikeuden asettua ehdolle valtiollisissa vaaleissa.

Leo Mechelinin kirjallinen jäämistö on suuri ja erittäin monipuolinen. Mechelin säätiö oli aloitteellinen valtioneuvoston hankkeessa saada Mechelinin kirjoitukset ja kirjeenvaihto kansien väliin sekä digitoiduksi.

– Digitointi on loppusuoralla. Tarkoitus on myös julkaista 5-6 teoksen kirjasarja. Varovainen arvio on, että 2026 se saattaisi olla valmis.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide