Haminan talousalueen uutislehti

Maakunnan yksinyrittäjäpalkinto Jarkko Kääriäiselle

– Haminassa on mukavaa olla yrittäjänä. Asiakaskunta on miellyttävää ja työtä tehdään leppoisissa tunnelmissa, sanoo hammaslääkäri Jarkko Kääriäinen. Hammasfocuksen yrittäjälle maakunnallinen yksinyrittäjän palkinto tuli täydellisenä yllätyksenä.

Perjantaina jaettiin Kouvolassa maakunnalliset yrittäjäpalkinnot. Haminassa vastaanottoa pitävä hammaslääkäri Jarkko Kääriäinen palkittiin Kymenlaakson vuoden yksinyrittäjänä.

Jarkko Kääriäinen perusti Hammasfocuksen vuonna 2007. Yksityinen hammaslääkärivastaanotto on ollut koko ajan samassa paikassa Fredrikinkadulla.

Tiettävästi hän on Haminan ainoa yksinyrittävä hammaslääkäri.

– Kun siirryin julkiselta puolelta yrittäjäksi, kehotti eräs kollegani oman kokemuksensa pohjalta harkitsemaan tätä vaihtoehtoa, kertoo Kääriäinen.

Hammasfocuksen tilat ovat kompaktit ilman avustavaa hoitajaa työskentelevälle hammaslääkärille.

– Se on järjestelykysymys. Käytännössä en enää tee leikkaushoitoja, koska siihen tarvitaan työpari.

Yksinyrittäjä keskittyy ydinosaamiseensa. Sen ulkopuoliset, mutta välttämättömät tehtävät kuten taloushallinnon ja siivouksen hän on pitkälti ulkoistanut ammattilaisille.

Kääriäinen on toiminut myös julkisessa terveydenhuollossa

– Siellä työstä hävisi vapauden tunne. Työhön liittyi asioita joita kliinikko ei voi hyväksyä. Hammaslääkärin aika ja ammattitaito pitäisi olla nimenomaan potilaiden palvelussa.

Yrittäjän päivät ovat pitkiä ja tiukasti ohjelmoituja, mutta ne eivät ole rasite.

– Se johtuu vapaudesta.Voin oman näkemykseni mukaan määrittää aikatauluni ja asioiden tärkeysjärjestyksen.

Yrittäjän mielestä hallituksen suunnittelema Kela-korvausten nosto on tarpeellinen uudistus.

– Se nopeuttaa hoitoonpääsyä ja helpottaa hyvinvointialueiden taakkaa. Ja tuleehan se valtiolle halvemmaksikin kun joka tapauksessa potilaat maksavat osan kuluista itse ja yrityksen tuotosta osa palautuu valtiolle verotuloina.

Hammashuollossa julkisen puolen ongelmat alkoivat kasaantua 90-luvulla talouslaman ja samanaikaisen toiminnan tehostamisen seurauksena.

– Järjestelmällisen hoidon saatavuus laajennettiin koskemaan useita ikäryhmiä mutta resursseja siihen ei saatu. Lakipykälät eivät hoida ketään. Jos silloin olisi otettu yksityissektori mukaan järkevästi, ei olisi syntynyt niin paljon ongelmia.

Jarkko Kääriäinen ei pidä palveluseteliä varsinkaan hammashoidossa hyvänä mallina.

– Jos seteli annetaan ensiapuna särkevän hampaan hoitoon, eikä samalla päästä hoitamaan kokonaistilannetta, niin se ei ole hyvä. Pitkän ajan ongelmat kaatuvat päälle jossain vaiheessa, ja sitten ne ovatkin kalliita hoitaa.

Hampaiden ja suun terveys osana kokonaister-
veyttä tiedostetaan nykyisin entistä paremmin.

– Yhteistyö yleislääketieteen kanssa toimii hienosti. Esimerkiksi isompien leikkausten ja tiettyjen lääkitysten yhteydessä annetaan kehotus käydä hammaslääkärin tarkastuksessa.

Suun tulehdukset voivat aiheuttaa ongelmia leikkauksessa ja niistä toipumisessa. Vaativissa leikkauksissa, kuten esim. tekonivel- tai tekoläppäleikkaukset, vaaditaan hammaslääkärin todistus suun terveydestä,

– Nykyisin ihmiset pitävät aika hyvin huolta hampaistaan. Hyvään suuntaan ollaan menossa.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli